Očekuju li Tomaševića sankcije u slučaju da Povjerenstvo utvrdi povredu? Novaković otkriva sve o čuvenom članku 15

Photo: Patrik Macek/PIXSELL

Što pokretanje postupka od strane Povjerenstva za odlučivanje o sukobu znači za gradonačelnika Zagreba Tomislava Tomaševića u studiju N1 televizije otkrila je predsjednica Povjerenstva Nataša Novaković.

Podsjetimo, predmet je pokrenut zbog “moguće povrede članka 15. Zakon o sprječavanju sukoba interesa, odnosno imenovanja suprotno proceduri”.

“U ovom mnoštvu informacija puno toga ne odgovara istini”, smatra Novaković i dodaje da Povjerenstvo ima takav stav od 2018. godine. Komentirala je problematiku članka 15.

“Budući da smo prepoznali da dužnosnici ne razumiju koje su njihove obveze prema nama, smjernica je sad napisana, no od 2018. i predmeta Baldasar Povjerenstvo ima isti sastav. Imamo oko desetak predmeta u kojima smo donijeli ovakvu odluku. Što se tiče Povjerenstva u prošlom sazivu, oni su 2013. imali mišljenje da se radi o koliziji dva zakona da bi iduće godine shvatili da nema kolizije pa su mišljenja od 2014. da dužnosnika ne obvezue prijedlog, a samih odluka ni nema. Mi otpočetka imamo jedinstven stav, znali smo za stav prijašnjeg Povjerenstva, i donijeli smo odluku da će se članak 15 procesuirati. Što se tiče članka 15, ne radi se o koliziji zakona”, tvrdi Novaković.

Ističe da se radi samo o predlaganju te da se nisu dotaknuli imenovanja. Kaže i da je stav Povjerenstva da ne postoji kolizija zakona.

“Možda tom članku nije mjesto ovdje, nego u nekom drugom zakonu, ali dok je ovdje, naša je dužnost poštovati ga”, objašnjava i dodaje da se već četiri godine drže odredbi zakona i da su smjernice dali jer su primijetili da u lokalnoj samoupravi dužnosnici nisu svjesni navedene obveze.

“Povjerenstvo ne može reći da ovaj članak zakona smatra beskorisnim pa neće voditi postupak. Tu smjernicu mi nismo morali objaviti, to je članak zakona, objavili smo samo zato što smo shvatili da neki dužnosnici to možda ne znaju”, objašnjava.

Dotaknula se i brojki, pa je otkrila da je za članak 15. pokrenuto 13 postupaka te da ih je 10 završeno. Bi li nova vlast dobila prijavu da su imenovali v.d.ove, a ne osobe s mandatom, Novaković kaže kako vjeruje da je situacija hitna, ali da ne vidi problem u dva dana razlike. Dodaje i da nema sankcija i ako se utvrdi da je došlo do povrede.


Komentari