‘OČEKUJEMO STABILIZACIJU’ Premijer optimističan oko cijena i inflacije: ‘To je za nas dobra vijest’

Novčanik (Foto: Pixabay)

Premijer Andrej Plenković rekao je u četvrtak na sjednici Vlade kako očekuje smirivanje rasta cijena i smanjenje inflacije.

“Očekujemo da se situacija, kada je riječ o cijenama, stabilizira i da inflacija krene prema dolje”, rekao je komentirajući prve podatke o inflaciji u siječnju.

Prema tim podacima, objavljenima u srijedu, godišnja inflacija u siječnju iznosila je 12,7 posto, a u odnosu na prosinac cijene su u prosjeku ostale iste.

“Nakon što je u listopadu, studenome i prosincu bila veća od 13 posto, sada je inflacija na 12,7 posto na godišnjoj razini. Riječ je o usporavanju godišnje stope inflacije i to je za nas dobra vijest”, rekao je premijer.

(FOTO) ‘MRŠ, KRAVO GRADSKA’ Žestoka svađa kupaca i prodavača: ‘Pa neću davat svoju vezu za domaća jaja!’

“To je već drugi mjesec u kojemu imamo obrnuti trend od rasta prema smanjenju, a u kontekstu zaokruživanja cijena i neopravdanih povećanja cijena prigodom zamjene hrvatske kune eurom, čini se da je i zahvaljujući zaključku hrvatske vlade i aktivnostima koje smo poduzeli smanjen inflacijski pritisak, što smatramo izrazito dobrim”, dodao je.

Napomenuo je da četiri države u europodručju imaju višu stopu inflacije od Hrvatske – Slovačka, Estonija, Latvija i Litva, u sedam je stopa veća od deset posto, a prosjek eurozone je 8,5 posto.

Rekao je i da je završeno javno savjetovanje za zakon o obnovi nakon potresa, kojim se žele pojednostavniti procedure i smanjiti broj potrebnih dokumenata. Za idući tjedan najavio je predstavljanje plana stambenog zbrinjavanja ljudi s područja pogođenim potresom na Baniji, koji su u privremenom smještaju.


Komentari