OČEKUJE NAS VRUĆA JESEN: Korona brojke nam naglo rastu, iz Štampara su nam otkrili što predviđaju za Zagreb

Foto: Boris Kovacev / CROPIX

Turistička sezona nije pravo ni počela, a broj novih slučajeva osoba koje su pozitivne na koronavirus u proteklih tjedan dana naglo je počeo rasti. Prethodnih ljeta događalo se da korona brojke krenu rasti tijekom kolovoza i da se taj trend nastavi do kraja godine. Nastavni Zavod za javno zdravstvo Dr. Andrija Štampar upitali smo očekuje li se daljnji broj rasta zaraženih.

“S obzirom na kontinuiranu prisutnost virusa SARS CoV-2 u okruženju, kao i pojavu novih subvarijanti virusa koje izbjegavaju imunološki odgovor stečen preboljenjem prethodnih varijanti virusa, uz intenzivnu cirkulaciju osoba tijekom turističke sezone te ukidanjem većine epidemioloških mjera, za očekivati je pojavu novooboljelih”, kazali su nam iz Štampara.

Na pitanje što se očekuje na jesen, odgovaraju kako dolaskom hladnijeg vremena najesen i u zimu, svake godine je povećan broj osoba oboljelih od bolesti koje zahvaćaju dišni sustav.

Pozivaju na cijepljenje

“Dok god SARS CoV-2 cirkulira, bit će i novooboljelih, posebice iz skupina osoba koje nisu preboljele, niti su cijepljene protiv COVIDa-19. Jasno je vidljivo da osobe koje su cijepljene protiv COVIDa-19 ne razvijaju teže kliničke slike, koje zahtijevaju hospitalizaciju ukoliko ipak obole, stoga pozivamo sve osobe koje do sada nisu cijepljene protiv COVIDa-19, da to učine što prije”, naglasili su.

Upitali smo ih i kako napreduje cijepljenje, s obzirom na to da smo u dnevnim izvještajima o zagrebačkim korona brojkama primijetili da ima dana kada je i 0 osoba primilo prvu dozu.

“Cijepljenje protiv COVIDa-19 se i nadalje kontinuirano provodi. Prema zadnje dostupnom izvješću HZJZ-a (a prema prvim rezultatima Popisa 2021.), ukupno je procijepljeno 57,7% ukupnog stanovništva RH. Najveći obuhvat cijepljenih prvom dozom postignut je u Gradu Zagrebu (71,1% ukupnog stanovništva), a završeno cijepljenje u najvećem je obuhvatu ostvareno također u Gradu Zagrebu (68,0% ukupnog stanovništva)”, zaključuju iz NZJZ Dr. Andrija Štampar.

Komentari