OČEKIVANO? Tomašević otkrio kome će među prvima uputiti poziv kad stupi na dužnost gradonačelnika

Photo: Patrik Macek/PIXSELL

Novi gradonačelnik Zagreba Tomislav Tomašević u Dnevniku HTV-a govorio je o očekivanjima primopredaje vlasti koja će se odviti ovoga petka. Smatra da iznenađenja neće biti, a očekuje izvješće o stanju svih projekata koji su u tijeku ili će se uskoro realizirati. Tomašević želi na uvid i preliminarno financijsko izvješće za prvu polovicu godine, a najviše ga zanima realizacija proračuna u prošloj godini koje je, kako kaže, bila vrlo izazovna za grad.

Podvući ćemo crtu, nultu točku, i vidjeti postoje li skrivena dugovanja

“Jasno smo najavili u predizbornoj kampanji da mislimo raditi i vanjsku reviziju koja će biti u fazama. Ono što to može napraviti odmah u kratkom roku je samo pokazati neke crvene zastavice gdje bi se trebalo dodatno istražiti, a dubinskoj analizi će sigurno trebati vremena. Podvući ćemo crtu, nultu točku, i vidjeti postoje li skrivena dugovanja i početi stabilizaciju”, kaže čelnik platforme Možemo.

O sastancima s pročelnicima

Na pojedinačnim sastancima s pročelnicima i direktorima gradskih poduzeća zatražit će da kažu kakvo je stanje u podružnicama Holdinga.

“Vidjeti što oni misle da bi trebalo unaprijediti, kakvo je stanje što se tiče zaposlenika, kakva je sistematizacija radnih mjesta, i od tuda krenuti dalje i vidjeti što možemo i trebamo promijeniti”, objašnjava Tomašević.

Komentirao je i izjave pročelnika koji su rekli da će predati svoje mandate na raspolaganje kazavši da misle da je to “demokratska tradicija i kultura”. Smatra i da su pojedini pročelnici i pročelnice korektno radili svoj posao te da će neki od njih sigurno ostati.

Govorio je i o javnoj nabavi.

“Javna nabava će biti kompetitivna, i bit će bolja kontrola kompetitivnosti, bit će jasna poruka svim poduzećima da se javljaju na natječaje, da može svako poduzeće dobiti posao ili od grada Zagreba ili zagrebačkog Holdinga i drugih gradskih poduzeća poput ZET-a”, najavio je Tomašević i dodao da tu očekuje uštede i do oko 600 milijuna kuna godišnje.

Plenković mi i dalje nije čestitao

Kaže i da mu premijer Andrej Plenković i dalje nije čestitao na pobjedi, ali da su u interesu građana projekti gdje mora doći do suradnje između Vlade i Grada te da je i sam premijer najavio suradnju.

“Jedna od prvih stvari kada stupim na dužnost će biti upravo poziv predsjedniku Vlade da se sastanemo oko projekata kao što su dječja bolnica “Srebrnjak” taj centar za translacijsku medicinu koji je najveći EU projekt u gradu Zagrebu”, ističe Tomašević i dodaje da će poziv za razgovor uputiti i ravnatelju Fonda za obnovu, Damiru Vanđeliću kao i ministru graditeljstva Darku Horvatu i “svim ovim ključnim državnim ustanovama i institucijama bitnima za partnerstvo između grada i države”.

Više transparentnosti, manje korupcije

Odgovorio je i na Plenkovićevu izjavu o Možemo u kojoj je rekao da “oni kažu da mijenjaju Zagreb da bismo mijenjali Hrvatsku, očito imaju nešto protiv ove Hrvatske u kojoj smo uspjeli spriječiti socijalnu frakturu”.

“Ono što sam ja mislio kad sam rekao da želim mijenjati Zagreb da bismo promijenili Hrvatsku je upravo nazadovanje i stagnacija Zagreba, korupcija koja je uzela maha, kako u Zagrebu tako i Hrvatskoj”, objasnio je Tomašević.

Kazao je da je cilj njihove političke opcije “više ekološke održivosti, više demokracije, više transparentnosti, manje korupcije i više socijalne pravde”.


Komentari