‘Očajni smo. Odgovornost se samo prebacuje!’ Roditelji zabrinuti za sigurnost škola u centru Zagreba

Photo: Patrik Macek/PIXSELL, ilustracija

Veliki potres u Zagrebu 22. ožujka prošle godine jako je oštetio središte grada, a razoran potres 29. prosinca na području Banovine dodatno je narušio sigurnost već načetih objekata. Kako je po pitanju obnove učinjeno malo, roditelji iz metropole okupili su se oko peticije “Za siguran put do škole” kako bi ukazali na važnost postavljanja sigurnosnih mjera na mjestima gdje postoji opasnost od padanja žbuke i slično.

Riječ je o vijeću roditelja Osnovne škole Ivana Gundulića, a cilj inicijative je dobiti privremene zaštitne skele, s obzirom na to da je obnova još uvijek na čekanju. Pokretačica inicijative Anica Tomić tvrdi da su roditelji očajni te da se boje kad im djeca šetaju Donjim gradom.

U inicijativu je uključeno nekoliko tisuća roditelja, a peticija je i rodila plodom pa se prijavljuju opasni objekti, a Grad službe šalje na teren. Ipak, nužno je dugoročno rješenje kako bi djeca imala siguran put do škole, bez skela i straha da će im nešto pasti na glavu.

“Prebacuje se loptica s Grada na vlasnike i suvlasnike; mi smatramo da su Grad i država zapravo servisi građana, i da oni moraju osigurati i sigurnost i pravo djece na kvalitetno školovanje – ono ne može biti online”, zaključuje za HRT Petra Švarc, članica vijeća roditelja OŠ Ivana Gundulića.


Komentari