OČAJAN VAPAJ ZAGREPČANINA: ‘Zbog male prometne iz 1993. godine postao sam dužnički rob’

Vozač iz Zagreba Radoš Milovanović (75) upao je u velike dugove zbog prometne nesreće koja se dogodila u Velikom Trgovišću prije 23 godine.

Radoš Milovanović upao je u dužničko ropstvo zbog prometne nesreće koja se dogodila prije čak 23 godine. Naime, Croatia osiguranje mu naplaćuje odštetu zbog sudskog spora za koji nije ni znao, odnosno, koji se proveo zbog sitne prometne nesreće u kojoj je sudjelovao.

Vozač iz Zagreba Radoš Milovanović (75) upao je u velike dugove zbog prometne nesreće koja se dogodila u Velikom Trgovišću prije 23 godine. Dan danas mu Croatia osiguranje mjesečno zbog nje plijeni trećinu mirovine, a dug mu i dalje samo raste, piše Novi list.

Nije ni znao za sudski spor

On je, naime, u Trgovišću prije 23 godine svojim automobilom marke Passat naletio na traktor. Nesreća se dogodila jer mu je automobil koji je prije toga išao iz suprotnog smjera ugrozio vidljivost dugačkim svjetlima. Traktor u koji je udario ispred sebe oštetio je za  500-tinjak kuna, a vozač koji je stajao pored traktora bio je alkoholiziran. Milovanović tada nije tražio odštetu, ali nije preuzeo ni policijski zapisnik prema kojem je bila riječ o sitnoj prometnoj nesreći u kojoj je vozač traktora tek lakše ozlijeđen, ali nije utvrđeno kako budući da ga Milovanović nije udario.

Osam godina od nesreće dobio je poziv za sud, a Croatia osiguranje od njega je potraživala 56.814,70 kuna odštete zbog nesreće koju su isplatiti vozaču traktiora na temelju presude u Zaboku, odnosno, suđenja za koje Milovanović nije ni znao. Milovanović 11 godina kasnije gubi sud i Croatia osiguranje mu od tada mjesečno plijeni 3.300 kuna, a njemu na kraju mjeseca kada sve otplati ostane 2.150 kuna.

Gomila nelogičnosti

“Dosad sam platio između četrdeset i pedeset tisuća kuna. Ali kamate na glavnicu, koja iznosi 56.814,70, računaju se od 1999., kada je CO isplatila vozača traktora. Kada je presuda protiv mene postala pravomoćna, 2012., moj je dug iznosio više od sto tisuća kuna. Danas, premda mi svaki mjesec oduzimaju oko 1.100 kuna, dug je viši od dvjesto tisuća kuna. Nikad ga neću isplatiti”, opisuje Milovanović koji je do sada izgubio sve sudske sporove.

Niti jedna presuda nije obuhvatila činjenicu da je vozač traktora prema toksikološkom nalazu nakon nesreće bio toliko pijan da nije smio sudjelvati u prometu. Zanimljivo je i kako Croatia osiguranje to nije pokušala ni dokazati, uz to vozač traktora nije imao ni registracijske oznake na vozilu. Također nije naznačeno kako je bila noć, a kolnik je bio neosvjetljen. Milovanovića Croatia osiguranje nije zvala za svjedoka, a traktorist je tvrdio da je bio dan. Nelogičnosti je tu još mnogo, ali Milovanović je u dužničkom ropstvu već četiri godine i dug neće otplatiti nikad.


Komentari