OBRUŠILI SE NA BANDIĆA: ‘Njegove kampanje direktno iz džepova građana Zagreba uzimaju stotine milijuna kuna’

Patrik Macek/PIXSELL

SDP zatražio pojašnjenje prijedloga odluka Gradske skupštine od Ureda za financije.

Ovo stoji u njihovom priopćenju:

Od 2009. godine Milan Bandić izlazi na sve nacionalne izbore pokušavajući postati predsjednik ili premijer. Ostavlja dojam da bježi iz prezaduženog Grada Zagreba, a istovremeno i od svoje odgovornosti. Njegove kampanje direktno iz džepova građana Zagreba uzimaju stotine milijuna kuna, budući da Zagreb nažalost ne povlači europska sredstva.
Isto čini i ove godine, oduzimajući Zagrepčanima mogućnost rješavanja nagomilanih problema. Zagreb treba gradonačelnika koji se neće baviti sobom nego projektima vezanima uz promet, vrtiće, škole, žičaru, smeće, vodovod, sportske klubove i druga važna pitanja.

“HDZ stoji iza Bandića”

HDZ-ov Andrija Mikulić sazvao je izvanrednu sjednicu Gradske skupštine skrativši sve rokove i s prijedlozima mjera koje su u suprotnosti sa Zakonom o fiskalnoj odgovornosti i tako još jednom pokazao da HDZ stoji iza Milana Bandića. Prijedlozi mjera, za koje bi bilo dobro da su došli u zadnjih 16 godina, a ne 16 dana pred izbore, nažalost nisu u skladu sa Zakonom jer za njih nisu osigurana sredstva u proračunu Grada Zagreba.

Mjere mogu biti donesene samo ako se osiguraju sredstva kroz rebalans do sam sjednice, inače će donesene Odluke biti u suprotnosti sa Zakonom i zahtijevati proračunski Nadzor.

Kako po Statutu Grada Zagreba Predsjednik Gradske skupštine osigurava zakonitost Odluka, očekujemo da će predsjednik GS, odgoditi sjednicu GS do rebalansa, kako ne bi direktno prekršio Zakon.

„Iako je u prijedlogu puno dobrih mjera koje su mogle biti donesene početkom godine ili u mandatu bivše Vlade, sad pred izbore taj prijedlog dolazi na dnevni red. Žao mi je što se politički poeni uvijek pokušavaju ostvariti pred izbore preko leđa i obraza onih koji zaista trebaju pomoć, i koji je trebaju cijelo vrijeme, a ne samo pred izbore! Ali ono što je možda najveći problem je da predložene Odluke nisu u skladu sa Zakonom o fiskalnoj odgovornosti, jer sredstava za mjere nema ni u proračunu, ni u programu javnih potreba, niti je dana procjena fiskalnog učinka.“ – izjavio je Davor Bernardić, potpredsjednik SDP-a i predsjednik Odbora za kontrolu GS.


Komentari