’Obnovimo Zagreb’ uputili pismo Turističkoj zajednici, ’Dosta vašarizacije, trebamo mir’

commons.wikimedia.org

Otvoreno pismo Turističkoj zajednici Grada Zagreba uputili su iz interdisciplinarne zajednice stručnjaka i znanstvenika “Obnovimo Zagreb”, a u njemu su poručili da je građanima dosta “vašarizacije” centra kojem, nakon potresa i pandemije, treba sanacija i mir,  a apeliraju na TZGZ da situaciju svede u primjerene okvire.

“Jedan od najljepših perivoja u Europi, popularno nazvan Zrinjevac, već godinama Turističkoj zajednici grada Zagreba i upravi grada Zagreba služi kao poligon za različite programe i manifestacije. Koristi ga se za uprizorenje lažnih plaža i kvazi pastorala, uz obveznu ugostiteljsko gastronomsku ponudu i artificijelni dekor. Kulminacija je za vrijeme manifestacije Advent u Zagrebu, koju je u posljednjem izdanju u najvećoj mjeri obilježio skandal sumnjivog podnajma lokacija, uz astronomske profite, koji su umjesto u gradskoj blagajni završili u privatnim džepovima”, stoji u pismu u kojem tvrde kako je taj novac mogao i trebao sada biti na raspolaganju građanima u potrebi nakon potresa, ali – nije.

“Na žalost”, dodali su, “ni ostala godišnja doba ne štite Zrinjevac od prekomjerne komodifikacije, pa ga posve rijetko vidimo u izvornom izdanju koje ga i čini jedinstvenim perivojem”.

Uz to, prema rezultatima istraživanja, svaki peti Zagrepčanin pretrpio je traumatski stres uzrokovan pandemijom i potresom, a kad su stanovnici centra u pitanju, onda to više nije svaki peti – nego doslovno svaki stanovnik, dodali su te nastavili.

“Unatoč takvom fizičkom i psihičkom slomu sugrađana, Turistička zajednica grada Zagreba potemkinovski ‘normalizira’ nenormalno, nastavljujući s već uhodanom praksom ‘vašarizacije’ i Zrinjevca i centra grada. Plus koncerti s Gornjeg grada čija se buka s visine razlijeva na sve strane i do ponoći nagriza ionako tanke živce ljudi Donjeg grada. Krajnje bezobzirno, posebice u post potresnim uvjetima i kad znamo da u Zagrebu postoji niz lokacija izvan centra na kojima se može organizirano trošiti i zabavljati do sitnih sati”, ističu.

“Centru, kojeg svaki novi, pa i najmanji potres i dalje razara, treba mir. Centar strepi od prolaska tramvaja, trza se na svako i najmanje podrhtavanje tla. Lome se tek zamijenjeni prozori i sa zgrada odvajaju ornamenti. Centru treba sanacija rana i poštovanje, a ne trljanje soli na ranu”, stoji u pismu u kojem navode i kako iz zajednice “Obnovimo Zagreb” podržavaju održivo korištenje gradskih resursa. “Štoviše, poticat će ga”, kažu, “vlastitim prijedlozima, ali – javni interes neće biti podređen partikularnim profitima na štetu građana i gradskog proračuna”.

BANKA HUMANOG MLIJEKA OSTALA BEZ ZALIHA ’Djeca su zbog potresa i virusa bila odvojena od majki’


Komentari