Obnovimo Zagreb proziva Vladu: ‘Primite se posla, premijeru i ministri. Imati vlast ne znači vladati ljudima, nego im učinkovito služiti’

Izvor: Facebook

Zajednica stručnjaka i znanstvenika “Obnovimo Zagreb” uputila je vrlo oštre kritike na račun Vlade , te ih pozvala da učine nešto po pitanju obnove Zagreba koji još uvijek trpi velike štete od potresa u ožujku. Slijedom navedenog, Vladi su poslali otvoreno pismo, što im nije prvi put.

“Skoro godinu dana od potresa, a nije napravljena, Zakonom predviđena, analiza tržišta uslužne i građevinske operative koja će iznijeti obnovu. Nisu potpisani okvirni sporazumi, također predviđeni Zakonom, a na koje bi se oslonili javni natječaji za konkretne pojedinačne obnove. Nisu definirane cijene obnove i zbog toga se građanima, koji su imali sredstava i obnovu započeli i završili temeljem postojećiih zakona i glavnog projekta, nema na osnovu čega refundirati novac”, tvrde iz zajednice i upućuju sljedeći apel.

“Vlada RH mora neodgodivo:
1. Započeti sustavnu konstrukcijsku obnovu. Potresi Zagrebu prijete i prijetit će i dalje.
2. Konstrukcijsku obnovu popratiti istovremenim programima sufinanciranja obnove fasada, uključujući energetsku obnovu.
3. Pribaviti kredit od Razvojne banke Vijeća Europe, kao pomoć građanima pri obnovi privatne imovine do razine završnih građevinskih radova, te poticati razvoj i ponudu kreditnih linija na domaćem tržištu.
4. Sufinancirati osiguranje od potresa privatne imovine. To smo Vladi RH pismeno predložili prije petrinjskih potresa koji su dodatno oštetili Zagreb. Vlada RH se, za razliku od udruge osiguravatelja, u potpunosti oglušila na naš prijedlog”, priopćili su.

[Pokrenite konačno učinkovitu obnovu Zagreba!]

Skoro godinu dana slušamo politička naklapanja o obnovi Zagreba. Danas…

Objavljuje Obnovimo ZagrebSrijeda, 20. siječnja 2021.

 

“Nadalje, Vlada mora javno objasniti građanima da od 680 milijuna eura dobivenih od EU Fonda solidarnosti, neće niti kuna otići na obnovu privatne imovine, nego isključivo na javne institucije i javnu infrastrukturu”, dodaju.

“Isto tako, građani moraju znati da od ukupne štete koja iznosi oko 93 milijarde kuna, sufinancirana konstrukcijska obnova iznosi 43, a ostalih 50 milijardi će morati platiti građani i institucije sami. Stotinjak milijuna kuna koje je vlada izdvojila za sanaciju dimnjaka, zabata i slično jedva je jedan promil ukupne štete. Kikiriki, reklo bi se u žargonu.

Zato, primite se posla premijeru i ministri. Koristite sve poluge upravljanja financijskim i operativnim resursima koje imate na raspolaganju, jer imati vlast ne znači vladati ljudima, nego im učinkovito služiti”, zaključili su.


Komentari