Obnove studentskih domova koštale 300 milijuna kuna, a sada je jedan progutao požar

FOTO: Andrej Mrkonjić

Novoobnovljeni paviljon u Studentskom domu Cvjetno naselje izgorio je u velikom požaru.

“Obnovljeni studentski domovi sigurno su najveća ostavština ovogodišnjih Europskih sveučilišnih igara”, govorili su organizatoti u ožujku 2016. godine, netom prije završetka radova na “Savi” i u Cvjetnom naselju.

[box type=”info” align=”” class=”” width=””]Projekt rekonstrukcije studentskih domova Stjepan Radić i Cvjetno naselje, vrijedan 300 milijuna kuna, sufinancirala je Europska unija iz strukturnih i investicijskih fondova (ESI) u sklopu Operativnog programa “Konkurentnost i kohezija”, i to s nešto manje od 220 milijuna kuna; gotovo 39 milijuna kuna sredstava osiguralo je Ministarstvo znanosti i obrazovanja, dok je preostalih oko 41 milijun kuna pokrio Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost (FZOEU).[/box]

I zaista to je istina jer ovo je bio najveći građevinski pothvat od Univerzijade 1987. godine, što je tada predstavljalo svojevrsnu renesansu Zagreba. Prošlogodišnji pothvat sve to je nadmašio, a cifre izgradnje domova i uređenja Jaruna davnih osamdesetih, daleko su premašene prilikom obnove istih.

Obnovljeno 6500 četvornih metara

Radovi su krenuli, a zidovi su ogoljeni i stari namještaj izbačen je iz soba. Nakon preuređenja stedente je zatekao nov namještaj, na zidovima nova izolacija i fasada, uređen je okoliš i sportski teren, a u sobe su dodani hladnjaci.


Kada se sve zbroji, u manje od četiri mjeseca obnovljeno je više od 6500 čertvornih metara, a arhitekt, koji je ujedno bio i voditelj radova, Damir Ivšić, kazao je da je to sve bilo moguće jer se dokumentacija pripremala dvije godine.

Dio te ostavštine u srijedu je otišao u dim…

Koliko je sve to koštalo?

Na višemjesečnim radovima bilo je zaposleno više od 1600 ljudi, a obnova je stajala 300 milijuna kuna.

“Ovaj je projekt, vrijedan 300 milijuna kuna, veći od Univerzijade i pokrenuo je hrvatsku građevinsku industriju, napravljene su fasade, krovovi, nov smještaj i sve je energetski učinkovito“, rekao je Pejo Pavlović, tadašnji sanacijski upravitelj Studentskog Centra u zagrebu.

U taj višemilijunski iznos uključena je obnova Studentkog doma na “Savi”, Cvjetnog naselja, kao i obnova nekoliko sportskih objekata u Zagrebu, među kojima je i Jarun, ali i izgradnja novog doma za studente u Rijeci.

U požaru koji je u srijedu buknuo u Cvjetnom izgorjelo je 12 soba, kako se procjenjuje, njih 5 do temelja, a u svakoj od njih bio je nov namještaj i hladnjak.

Prilikom obnove postavljeni su i novi senzori za dim koji, prema pričama studenata, navodno, nisu radili dok je vatra prožirala sobe. Postavlja se pitanje u što je otišlo tih 300 milijuna ako ovakve “sitnice” ne funkcioniraju.

>>> STRAVIČNO: Je li ovo pravi uzrok požara na Cvjetnom?

Obnova izgorenih soba

Obratili smo se ravnatelju Studentskog Centra kako bismo saznali koliku štetu je vatra prouzročila, ali i koliko će stajati ponovna obnova uništenih soba. Nažalost, do zaključenja teksta nismo dobili odgovor.

>>> Veliko srce ekipe s Cvjetnog: Studenti nesebičnom gestom pomažu kolegama

>>> (FOTO) Dramatične fotografije otkrivaju detalje požara

Komentari