Obnova Zagreba nakon potresa koštat će kao 22 Pelješka mosta: 13 škola do početka nove akademske godine neće biti obnovljeno

Foto: Boris Kovacev / CROPIX

Više od 25.000 objekata oštećeno je potresu koji je 22. ožujka pogodio Zagreb, a šteta je procijenjena na 86 milijardi kuna, odnosno, kako je rekao Plenković, kao izgradnja 22 Pelješka mosta, piše Index. To je više od polovine ukupnog proračuna države, a očekuje se 600 milijuna eura iz Fonda za solidarnost.

Marko Pavić, ministar regionalnoga razvoja i fondova Europske unije, kazao je da su stručnjaci i Svjetska banka radili procjenu štete nakon potresa. Naglasio je pritom i da je Vlada osigurala 140 milijuna kuna za zabatne zidove, hitne intervencije, krovove i bojlere kako bi se ljudi mogli vratiti u svoje domove.

“Za one koji se ne mogu vratiti osigurali smo 54 milijuna kuna koji će biti usmjereni za najam stanova u slijedećih 18 mjeseci”, rekao je Pavić gostujući u Temi dana HRT-a.

Ivica Lovrić, pročelnik Gradskog ureda za obrazovanje Grada Zagreba, rekao je kako bi šteta mogla biti čak dvostruko veća od one koja je procijenjena.

“U potresu su oštećene 173 škole, od toga ih je obnovljeno 57, a radovi traju na 86. Očekujemo da će se njih 160 obnoviti do 31. kolovoza, a ostat će samo 13 onih najteže oštećenih. Budući da smo novac već jednim dijelom potrošili, željno ga očekujemo”, izjavio je Lovrić.

Lovrić i Pavić očekuju da će Zakon o obnovi biti već u srpnju na sjednici novog saziva Hrvatskog sabora. Potom je Lovrić istaknuo da se još oko 400 građana nalazi u Studentskom domu u Cvjetnom naselju u Zagrebu.

“Sve ćemo ih zbrinuti – ili u privremeni smještaj ili povratkom u domove. Studenti se moraju 1. rujna vratiti u studentski dom i do tada svi građani moraju biti zbrinuti. Očekujemo da će dio njih ići u svoje domove, a dio u stanovima koje će Grad osigurati”.

Pavić dodaje da se građani koji su u domovima, a ne mogu se vratiti u svoju nekretninu, mogu prijaviti i na aktualni natječaj Ministarstva državne imovine.

“Dobit će 70 kuna po metru kvadratnom. To je za stan od 40 m2 – 2.800 kn neto najamnine. Osigurali smo dovoljno sredstava da ti građani mogu naći adekvatan smještaj”, rekao je.

Nacionalna i gradska vlast će surađivati idućih 10 do 15 godina na obnovi Zagreba, kazao je Pavić.


Komentari