Obnova uličnih fasada, projekt od 2 mlrd. kuna, zaposlit će oko 10 000 ljudi

Photo: Dusko Marusic/PIXSELL

Obnova cijeloga grada trajat će od šest do osam godina.

Nakon amandmana HDZ-a, HSP-AS-a i BUZ-a, koji su zahtijevali Povjerenstvo za određivanje prioriteta, prihvaćeno je da će Grad za obnovu uličnih fasada davati 80 posto pune cijene, a za dvorišna 60 posto.

Kako se već sad za “ušminkavanje” prijavilo oko 3000 zgrada, a očekuje se još 2000 prijava, obnova cijeloga grada trajat će od šest do osam godina, a za to će se iz proračuna izdvojiti dvije milijarde kuna.

“Bit će to zagrebački New Deal”, rekao je Bandić pa dodao kako će se na radovima zaposliti “sigurno oko 10.000 ljudi”, a dvije trećine iznosa koji će se dati za fasade vratit će se porezima i prirezima. Koji će ostati kakvi su bili jer amandman SDP-a kojim se predlagalo da se prirez smanji s 18 na 16 posto nije prošao. “Da” su zastupnici zato dali novom objektu u koji će ići dio đaka iz premalene OŠ Alojzija Stepinca na Vrbanima III. Nastavu će od jeseni pohađati u prostorijama Zagrebgradnje, za čiji će najam Grad u 10 godina dati 28 milijuna kuna.

Kako piše Večernji list, za razliku od prijedloga s prošle sjednice, koji su zastupnici odbili, novac koji će se davati za najam “ući će pod račun za kupnju”, odnosno prostor će nakon otplate postati gradski.


Komentari