OBNOVA JADRANSKOG MOSTA! Radovi kreću u lipnju, a evo kako će teći promet iznad Save

Rotor na Jadranskom mostu (foto: Goran Mehkek / CROPIX)
Kada je gradonačelnik Tomašević početkom svibnja otvorio novouređeni pješački i biciklistički most ponad Save, najavio je i velike radove na zagrebačkim mostovima teške oko 400 milijuna kuna.
“Uskoro idemo u radove na Jadranskom mostu, za nekih mjesec dana. Jedna traka će se obnavljati, tako da neće biti cijeli zatvoreni most, ali će biti smanjena protočnost”, najavio je gradonačelnik Tomašević radove i zamolio građane za razumijevanje tijekom izvođenja radova. Cijena radova iznosit će 60 milijuna kuna.
Jadranski most (foto: Wikimedia Commons)
Radovi u lipnju
No, nakon prvotne najave krajem ožujka da bi se u obnovu Jadranskog mosta trebalo ići u za mjesec dana, Zagreb.info doznaje da se radovi planiraju za lipanj.
Nakon upita Gradu Zagrebu, otkrivaju kako bi “planirani početak radova prema zadnjim projekcijama trebao biti tijekom lipnja.”
Rijeka Sava ispod mosta (Foto: Tomislav Kristo / CROPIX)
“Radovi na sanaciji južnog prijelaznog vijadukta Jadranskog mosta uskoro će početi te je prije samog početka radova potrebno napraviti dva bajpasa za preusmjeravanje prometa između vijaduka tijekom radova, kao i uklanjanje tramvajske pruge i naponskih vodova”, stoji u odgovoru ZET-a.

Navode i kako su u završnim operativnim dogovorima s predstavnicima ZET-a i Zagrebačkih cesta vezano za navedene radove koji prethode sanaciji mosta.

Rotor vrijedan 385 dana prometnih gužvi

Podsjetimo, rekonstrukcija remetinečkog rotora košta 331,6 milijuna, što je za 20 milijuna manje od gradskog proračuna Samobora. Cijeli taj iznos Grad Zagreb nije platio sam. Čak 273 milijuna kuna sufinancirano je iz fondova EU, a 48 milijuna iz državnog proračuna. Posao je preko javnog natječaja dobila zajednica ponuditelja Kamgrad, Hidroelektra niskogradnja, Tigra i DiV. Oni su bili tek četvrti na listi najpovoljnijih ponuda, ali prvi s ispravnom ponudom.
Radovi na rekonstrukciji rotora trajali su nešto više od godine, točnije 385 dana, a prema prvim procjenama novo prometno rješenje trebalo je smanjiti za 30 posto protok vozila kroz rotor jer ga je dnevno koristilo oko 10 tisuća automobila.


Komentari