OBNOVA GAJEVE STANARIMA DONIJELA NOVE PROBLEME: ‘Ako se već popravlja, novac se stvarno rasipao bezveze’

FOTO: Zagreb.hr

S danom 1. prosincem građane, građanke i gradonačelnika dočekala je uređena i lijepa Gajeva ulica.

Gradonačelnik je imao čast da se njome svečano provoza i otvorio je kao ulicu s jednim od najinovativnijih prometnih rješenja u Europi.

Naime, u Gajevoj je biciklistima dana prednost, a da bi se na njih što bolje pazilo, postavljeni su i novi prometni znakovi. No, ti su znakovi donijeli nove probleme, a ne rješenje.

Loše postavljena signalizacija

Naime, ni dva tjedna nakon završetka obnove ulice prometni znakovi ponovno su rezani i premještani desetak centimetara bliže kolniku, kažu stanari Gajeve.

Objašnjavaju da je razlog taj što su “sfušali” i nisu se vidjeli s ceste od parkiranih automobila, a zbog toga vozači sada ne znaju kuda i kako trebaju ići kada to ne mogu nigdje sa znaka pročitati.

Upravo su stanari Gajeve bili ti koji su i upozorili na loše postavljenu signalizaciju.

Premještanjem prometnih znakova nastale su rupe koja su samo zatrpane betonom koji je na dijelovima pločnika, dok je otjecao za vrijeme kiše, stvorio bijele mrlje na friškom asfaltu, piše Večernji list.

Stanari Gajeve nadali su se, točnije očekivali da će nakon produžetka radova na obnovi sve biti napravljeno kako treba, budući da je ukupno trajala dva mjeseca i stajala je sedam milijuna kuna.

“Ulica je u globalu u redu napravljena, ali zebre su se već pomalo obrisale, horizontalna signalizacija na dijelovima je razmrljana, a po asfaltu ima i otisaka stopala, kao da je netko, primjerice, stao u svježe oličenu zebru i hodao okolo”, objašnjavaju stanari Gajeve.

Odgovora iz Zagrebačkih cesta i nadležnog Gradskog ureda za prostorno uređenje nema.

‘Građani znaju bolje od stručnih službi’

Prometni stručnjak Željko Marušić kazao je za Večernji list da se samim pogledom na ulicu može vidjeti da je izvedba lošija nego što je trebala biti, a najžalosnije je, istaknuo je, to što građani znaju bolje od stručnih službi.

Istaknuo je da u obzir nije uzeta ni vidljivost znakova, što je najvažniji segment u njihovu postavljanju, što je jednostavan prometni slučaj pretvorilo u problem i složenu situaciju koja bi se trebala riješiti što prije.

Napomenuo je da bi sve ceste i obnova istih trebale biti pod ingerencijom Ministarstva prometa, a ne Grada, jer bi se tada stvari rješavale puno bolje i na vrijeme.

“Ako se već popravlja, novac se stvarno rasipao bezveze“, dodao je Marušić.


Komentari