OBJAVLJENA SU NJIHOVA IMENA! Uhićeno dvanaest osoba, sumnja se na utaju poreza, u pitanju su milijuni

Photo: Davor Visnjic/PIXSELL, Ilustracija

U Zagrebu je uhićeno 12 osoba zbog sumnje na utaju 15.1 milijuna kuna poreza. PNUSKOK provodi hitno kriminalističko istraživanje, a poznato je i o kojim poduzetnicima je riječ.

Jutarnji list navodi da su kao glavni organizatori utaje poreza naznačeni Siniša Bošnjak (39) i Sebastijan Berišić (42). Sumnjiče se da su koristili niz tvrtki za utaju poreza, a još nije poznato hoće li za njih biti zatražen pritvor.

Osim navedenih organizatora, uhićeni su još i Hrvoje Ljubičić, Ivan Bošnjak, Kamenko Vučić, Danijel Palić, Haris Halidović, Josip Ancić, Faisal i Alan Al Zoubi, Krešimir Gečević te Maja Marković. Prema rekonstrukciji istražitelja, prvo kršenje zakona započelo je početkom 2019. godine i nastavilo se sve do 4. ožujka ove godine.

Kroz PDV i carinska davanja, koristeći model “nestajućih trgovaca”, osumnjičeni su oštetili državni proračun za 15 milijuna kuna. Činili su to kroz tvrtke Geni kameni, Tana Consulting, E-Shop prodaja, Svemrežje, Super ponuda, Handy management i Mega Impex.

Sinišu Bošnjaka i Sebastijana Berišića se sumnjiči da su kao voditelji poslovanja tvrtke Dragon sistem 75 i još sedam tvrtki formalno angažirali u tvrtkama kao odgovorne osobe druge ljude koji nisu imali nikakvih ovlasti u poslovanjima. Maja Marković je izrađivala nevjerodostojne izlazne fakture i obavljala plaćanja. Bošnjak i Hrvoje Ljubičić dogovarali su isporuku robe iz inozemstva, a Ivan Bošnjak je vodio poslove zaprimanja, skladištenja i isporuke robe kupcima diljem Hrvatske.

Za dio robe izdavani su računi s iskazanim PDV-om, a dio je prodan na crno bez računa. Tvrtke su se bavile različitim oblicima trgovine, neke su osnovane nedavno, a neke su narasle do većih poduzeća.


Komentari