Obiteljski dom Vinogradska(2): Donosimo drugu stranu priče iz ustanove koju potresa skandal

FOTO: Dražen Komar

Priča o ovom zagrebačkom domu brzo se proširila.

U petak, 1. rujna objavili smo priču naše čitateljice koja tvrdi kako ju je vlasnica obiteljskog doma Vinogradska fizički napala kada je došla po svoju majku. Uz to je priložila i video na kojem se vidi kako je zamalo pala preko ograde. Vlasnici, zaposlenici i  korisnici doma tvrde da je video namješten.

>>> (VIDEO) Strava u domu za starije i nemoćne: Vlasnica fizički napala Zagrepčanku koja je došla po majku

Što nas je dočekalo u domu?

U ponedjeljak u 11 sati, ekipa portala Zagreb.info stigla je na adresu Vinogradska 40, u obiteljski dom u kojem se samo nekoliko dana prije odvijala prava drama. Tamo nas je dočekala vlasnica te nekoliko djelatnika uz nju. Dom je na prvi pogled lijepo uređen, čisto je i uredno, a vlasnica nas je provela po sobama i dopustila fotografiranje. Vidjeli smo i sporno stubište, za koje je kćer njihove bivše korisnice tvrdila kako ne zadovoljava uvjete, jer je zaposlenici sanitetskog prijevoza nisu mogli spustiti u ležećem položaju već su to morali u kolicima.

“Vlasnica me branila kako me gospođa ne bi udarila”

Prilikom posjeta razgovarali smo i s korisnicima doma koji su svjedočili incidentu. Prva je s nama razgovarala gospođa koje je u Vinogradskoj već devet mjeseci. Ona nije bila prisutna tijekom prvog incidenta, koji se dogodio oko 10 ujutro, kada je kćer korisnice prvi puta tog dana stigla u dom. Ipak, bila je usred strke oko 14 sati kada je stvar eskalirala.

“Gazdarica je lupala po vratima i vikala ‘Otvorite, otvorite’, ja sam ih otvorila, ona je bila naslonjena na vrata, a gospođa je mahala rukama. Nije me odmah vidjela jer sam stajala unutra, a onda je počela vikati, ‘Dajte mi osobnu, dajte mi osobnu’, na što je vlasnica rekla: ‘Dat ću vam osobnu, samo da napišemo izjavu jer vi dižete majku, a za nju je potpisao vaš brat, njezin sin’, i u tom momentu je vlasnica zvala policiju”, govori nam jedna korisnica doma.

“Nakon što je vlasnica nazvala policiju, situacija se jako ubrzala, gospođa je postala nervozna i rekla meni ‘Marš vi, što vi tu radite’ i mahnula prema meni kao da će me udariti, na to je vlasnica stavila ruku ispred mene da me gospođa ne udari i tu ju je ogrebla. Vlasnica ima modrice i po meni je trebala ići doktoru, ali nije htjela”, nastavila je korisnica.

“Meni su se ruke tresle, ali ne od straha već od uzbuđenja. Vlasnica je u jednom trenu odgurnula gospođu, a ona se namjerno naslonila na zid i srušila ono cvijeće. U međuvremenu su zaposlenice donijele torbu od gospođe po koju je došla kćer, a koja je bila prije spremljena, jer je kćer i ujutro bila u domu. Torbu su stavili uz stepenice i ja sam im rekla da je pomaknu više u kut, jer neće moći proći s kolicima ili krevetom”, prepričava nam korisnica, koja, kao i ostali, tvrde da nisu znali da ih se snima.

Osim toga, korisnica doma tvrdi da je gospođa, koja je došla po svoju majku, namjerno uzela cvijeće i bacila ga na pod nakon što su majku spustili iz doma. Ona tvrdi i da su uvjeti u domu dobri, nekad se znaju dogoditi neke situacije, al u globalu je zadovoljna.

“Ja se krećem i hodam, idem na koncerte i izlete, sve nam je dopušteno uz dogovor i uvijek kažem kuda i s kime idem. Oni imaju moj broj i ja imam njihove, nigdje nije savršeno, ali dobro je”, kaže korisnica doma.

Cijelu ovu priču potvrdila je još jedna gospođa koja je smještena  u Obiteljskom domu Vinogradska.

“Gospođa je zgrabila vlasnicu, a ona je branila drugu korisnicu doma jer ima pacemaker, da je ne bi lupila. Ja sam htjela skočiti, ali su me spriječili, rekli su da ću i ja dobiti po nosu i da ne idem van. Vidjela sam da je ta gospođa jako agresivna, jako prosta, jako neugodna i da je radila scene”, govori druga korisnica doma.

“Vlasnica doma rekla je gospođi ‘Marš van!’, a na to joj je gospođa rekla da se tako razgovaraju Cigani, a vlasnica je Romkinja“, nastavila je korisnica, na što su se nadovezali i zaposlenici, koji se slažu da je snimka namještena.

Zaposlenici doma stoje uz svoju šeficu

Uz korisnike doma, s nama su razgovarali i zaposlenici, koji tvrde da je gospođa ovakvim nastupom i snimkom bacila ljagu na njihov rad i na kompletnu ustanovu.

“Ukratko, tu rade tri njegovatelja, ja sam bio noćna i imao sam priliku upoznat gospođu. Došla je kasno, oko 20 sati, to je već vrijeme za spavanje. To je nakon vremena posjeta, no dopuštamo to, čak i za vrijeme ručka dolaze ljudi, a ona se još ispričavala i pitala može li ostati dulje, što smo i dopustili”, govori zaposlenik.

“Tom prilikom je donijela kremu za majku i praksa je da obitelj donosi lijekove koji se plaćaju. Ona se nakon posjeta spustila dolje kod nas da se pozdravi i tada sam pola sata pričao s njom. Imala je jako puno pitanja i htjela je sve detaljno znati, čak je i sama spomenula da je pod velikim stresom zbog posla i vidio sam da jako voli svoju majku i da se jako brine za nju. Njoj su posjete uvijek bile dopuštene, a stalno je i porukama komunicirala s vlasnicom”, nastavio je zaposlenik.

FOTO: Dražen Komar
FOTO: Dražen Komar

“Po meni je do sukoba došlo između njih dvije, nisu se našle, pale su teške riječi i uvrede. Vlasnicu je vrijeđala na nacionalnoj osnovi i tu se ona osjećala povrijeđeno i jednostavno se postavila kao ‘Ne možete me vrijeđati u mojoj ustanovi’, na što je gospođa kazala da je tu njezina majka i da joj ne dopuštamo da dođe do majke”, zaposlenik je kazao što misli.

“Ovdje nikome nisu bila oduzeta prava, ni korisnici ni njezinoj kćeri, imala je svu moguću komunikaciju i posjete sve do onog trena kada je prekršila javni red i mir i pravila ponašanja i uvrijedila i osoblje i vlasnicu”, zaključio je.

S njim se složila i zaposlenica koja je brinula za gospođu po koju je došla kćer. Nju je posebno pogodilo to što je kćer kazala kako je gospođa bila sedirana, a ona tvrdi da joj nitko nije davao takve lijekove.

“U 23 navečer oni su doveli gospođu, mi nismo pojma imali ni tko je ni što je njezina povijest bolesti. Imamo i potpis saniteta da je gospođa stigla. Ja sam tražila šeficu da pošalje ženi poruku da nas oslobađa odgovornosti. Mi smo znali samo njezinu dijagnozu, koja je teška i mi nismo imali što više napraviti. Gospođa u to doba nije mogla doći dočekati svoju mamu u domu”, započela je zaposlenica.

“Noć prije incidenta gospođa je donijela lijekove i ja sam uzela novu terapijsku listu i dala sam joj da sama napiše lijekove na listu. To čak nije ni terapija, već nešto minimalno tek toliko da joj olakšaju želudac. Mi smo tražili da gospođa sama napiše lijekove koje dajemo njezinoj majci i tako je bilo. Ako je gospođa bila sedirana, kako njezina kćer tvrdi, onda za to mora postojati i pismeni dokaz”, jasna je bila zaposlenica.

“Tolika briga oko mame i tolika maltretiranja nas i ostalih korisnika, a onda dozvoli da joj majka dođe u 23 sata u noći bez pratnje”,  kratko je komentirala za kraj.

Na kraju je s nama razgovarala i vlasnica, koju je gospođa optužila za fizički napad

Vlasnica doma Vinogradska bila je vidno potresena, ali sigurna je da je ona nije kriva, kao i da je kćer korisnice napala nju, zbog njezine nacionalnosti.

Napala me zbog moje nacionalnosti, sigurna sam. Rekla mi je da sam prljava, rekla je da se presvučem u nešto čisto i pitala je li se tako u domu pazi na čistoću. Naravno da se pazi. U drugim državama budi Cigan, Rom, Arap, Turčin, Albanac svi moraju raditi, samo se u Hrvatskoj događa ovo. Povrijedila me jako.

Trebali bi pogledati što znači Cigan ili Rom. Koju vi krvnu grupu imate? Ne znate? Ne znam ni ja. Od kud je vaše porijeklo? Ne znate? Ja svoje znam. Nisam ni ukrala, a Cigana i Roma je najmanje u zatvoru! Povrijeđena sam, ja nisam izazvala incident, ja sam bila dama i ostat ću dama, nikoga nisam napala, ja sam štitila korisnicu i zaposlenike”, odlučno je kazala vlasnica.

“Naši korisnici znaju tko sam ja, ne mogu sakriti ni svoje ime ni svoju boju kože. Ona je mene jako povrijedila, moj muž je Hrvat, imamo i dijete. Gospođa je takvim nastupom rekla sve o sebi, kako radi s pacijentima ako se prema nama ovako ponašala? Pa njoj svi trebaju biti isti.

Mi smo mali dom, do 20 korisnika i imamo dovoljno korisnika i što sad? Već smo izgubili jednu zaposlenicu i to dobru zaposlenicu. Dala je otkaz jer je sve izašlo u medije”, govori nam vlasnica.

FOTO: Dražen Komar
FOTO: Dražen Komar

“Cijela njega u tih nekoliko dana bila je kompletna kao i komunikacija. Tu je isključivo nastao sukob između kćeri pacijentice i vlasnice doma jer je njihova komunikacija bila loša i bilo je nasilja i kršenja javnog reda i mira, koje su oni iskoristi da oblate cijeli rad ustanove. Šokirali smo se kada smo vidjeli sve u medijima”, priča nam zaposlenik.

“Na uvjete, koji su joj sada loši, pristala je i još je govorila mami: ‘Pa ovdje ti je lijepo, neće ti biti loše’, uglavnom, nanesena je velika nepravda i iznesene su velike laži zbog jedne snimke koja je zapravo samo dio priče i samo dio incidenta koji je trajao cijeli dan”, govori nam zaposlenik.

Za kraj su se svi složili da gospođu, po koju je došla kćer, nisu odmah iznijeli van jer ne bi bilo ni moralno, ni humano da su je ostavili da izvan ustanove čeka sanitetski prijevoz iz drugog doma.


Komentari