Obilježena 49. obljetnica smrti najvećeg zagrebačkog gradonačelnika!

FOTO: MIlan Bandić gradonačelnik Zagreba

Prošlo je 49 godina od smrti od najvećeg zagrebačkog gradonačelnika u povijesti – Većeslava Holjevca. Funkciju gradonačelnika obnašao je od 1952 do 1962 godine. Za vrijeme njega Zagreb je doživio veliki procvat. Zagreb se proširio preko Save, a također je odgovoran za gradnju Novog Zagreba, sljemenske žičare te koncertne dvorane Vatroslav Lisinski.

Gradonačelnik Milan Bandić i članovi Većeslavove obitelji položili su vijence i upalili svijeće na Grobnici narodnih heroja na Mirogoju, gdje je Holjevac pokopan, te kod spomenika Većeslava Holjevca u njegovoj aveniji.

Njegova kčer i bivša predsjednica Gradske Skupštine Tatjana Holjevac rekla je kako je za vladavine njezina oca Zagreb poprimio novu vizuru. “Prelazak preko Save s Mostom slobode, koji je dobio ime “sloboda” radi slobode gradnje – da se nisu uguravale zgrade u stari dio grada, nego se otvorilo novo gradilište. Bilo je kukuruzište, čistio se kukuruz da bi se napravio Velesajam, iza toga je napravljen i Most slobode. Tada je Zagreb dobio i aerodrom koji je u to doba bio veličine minhenskog aerodroma, a sljemenska žičara je tada bila najduža žičara u Europi”.


Komentari