Obilježena 155. godišnjica uvođenja plinske javne rasvjete u Zagrebu

Patrik Macek/PIXSELL

Gradska plinara Zagreb u srijedu je obilježila 155. godišnjicu uvođenja plinske javne rasvjete darivanjem zahvalnice dugogodišnjem nažigaču Josipu Kufneru i predstavljanjem knjige autorice Velinke Buljan “Plinske svjetiljke – svjetlost staroga Zagreba” koja prati razvoj plinske rasvjete od 1863. do danas.

Mreža plinske javne rasvjete u gradu Zagrebu stavljena je u funkciju 31. listopada 1863., zamijenila je uljane svjetiljke i petrolejke, a obuhvaćala je 312 plinske svjetiljke. Zagreb je tada imao oko 20.000 stanovnika i sav život odvijao se na Gornjem gradu, stoga je prva javna rasvjeta imala velik utjecaj na živote građana sve do početka uvođenja električne rasvjete 1934.

Zagreb danas ima 246 aktivnih plinskih svjetiljki na Gornjem gradu, Kaptolu i Opatovini, plinska je rasvjeta postala dio kulturne baštine, ali i turističke ponude Zagreba.

“Zagreb je trenutno jedini grad u kojem se plinska rasvjeta pali ili užiga ručno, a naši nažigači često izazivaju interes turista i čest su motiv na slikama koje turisti nose sa sobom za uspomenu”, rekla je na svečanosti direktorica Gradske plinare Tihana Colić.

“Nema našeg gosta koji dođe u Zagreb, a da to ne vidi. Nema Zagrepčanina i Zagrepčanke koja ne zastane i s osmijehom ne poprati nažigača u njegovom poslu. To je ljepota našeg grada, naše plinare i to moramo čuvati”, poručila je zamjenica gradonačelnika Zagreba Olivera Majić.

Josip Kufner, gospon Jožek, obučio dva nažigača plinskih svjetiljki

Turistička zajednica grada Zagreba dodijelila je zahvalnicu za doprinos turizmu umirovljenom nažigaču Josipu Kufneru koji je u Gradskoj plinari radio 39 godina, a posao nažigača više od 20.

Kaže kako mu je trebalo dva i pol sata kako bi upalio, odnosno ugasio lampe, a obilazio ih je malim motorom. Kufner, kojeg iz milja zovu Gospon Jožek, kaže kako ima samo pozitivna iskustva i kako je volio svoj posao i ljude s kojima se susretao.

“Lijep je osjećaj dok te netko nešto pita, pa mu možeš odgovoriti, da ga zanimaju ta zanimanja”, rekao je Kufner.

Njegov posao sada odrađuju dva nažigača koje je osobno podučio.

“Nastavlja se tradicija i to je taj turistički prikaz kako se ova takozvana deficitarna, odnosno specifična zanimanja i dalje čuvaju u kontekstu jedne suvremene plinare koja osvjetljava Zagreb već 155 godina”, rekla je Majić.

U sklopu svečanosti, predstavljena je knjiga “Plinske svjetiljke – svjetlost staroga Zagreba” Velinke Buljan u kojoj autorica prati razvoj plinske rasvjete od 1863. do danas. Istraživanje za knjigu trajalo je osam mjeseci.

“Bilo je dosta teško jer se nije sustavno pratila javna rasvjeta. Kako je plinara rasla, počela se baviti sve većom proizvodnjom i uvijek je naglasak bio na tehničko-tehnološkim dosezima. Javna je rasvjeta ostala kao nešto samorazumljivo”, rekla je Buljan.

Hina


Komentari