OBILJEŽEN 17. DAN RUŽIČASTE VRPCE: ‘Ako jednu ženu ovakvim akcijama spasimo, napravili smo nešto dobro’

Dan ružičaste vrpce humanitarna je akcija čiji je glavni cilj upozoriti na važnost ranog otkrivanja raka dojke, jer se 90% oboljelih žena može izliječiti ako se bolest otkrije u početnom stadiju. 

U organizaciji Udruge Europa Donna Hrvatska – hrvatskog foruma za borbu protiv raka dojke, u središtu Zagreba tradicionalno se održao 17. godinu. zaredom Dan ružičaste vrpce.

Glavni cilj kampanje “Darujmo ružičasti život” jest prikupljanje sredstava za aparat za intraoperativnu radioterapiju žena oboljelih od raka dojke. Njome se već treću godinu zaredom prikupljaju sredstava za kupnju aparata za intraoperativnu radioterapiju, koji bi oboljelima znatno olakšao liječenje. Obilježavanje je počelo u 10 sati okupljanjem ispred Hrvatskog narodnog kazališta (HNK), odakle je krenula tradicionalna povorka do Trga Petra Preradovića. I ove godine Europa Donni pridružile su se i druge srodne humanitarne udruge.

Vesna Ramljak iz Udruge Europa Donna za N1 je rekla da učestalost odlaska na preglede ovisi i o područjima na kojima netko živi, pa tako žene iz ruralnih područja rjeđe idu na preglede. Napominje i da sama mamografija nije dovoljna, vrijedi za žene iznad 40. godine života, i kombinira se s ultrazvukom.

“Samopregled je jako važan, žena najbolje poznaje svoje dojke”, objasnila Ramljak.

U Hrvatskoj od raka dojke godišnje umre oko 1 100 žena

U Hrvatskoj oko 1100 žena godišnje umre od oboljenja od raka dojke, a svaka osma žena na svijetu će oboljeti od ovog karcinoma.

“Bolest neće nestati ako je negiramo. Ako jednu ženu ovakvim akcijama spasimo, napravili smo nešto dobro”, zaključila je Ramljak, prenosi N1.

Podržite ovu akciju, idite na preglede i na isto potaknite svoje majke, sestre, prijateljice, kolegice…

Uz građane i žene liječene od raka dojke, Danu ružičaste vrpce i ove su se godine odazvale osobe iz javnog i političkog života. Okupljene su, u ime pokrovitelja, pozdravili su predsjednik Gradske skupštine Andrija Mikulić, izaslanica gradonačelnika Jelena Pavičić Vukičević, izaslanik predsjednika Sabora Josip Bilaver, te izaslanik predsjednice Republike Tomislav Mađar, koji su čestitali udruzi Europa Donna na borbi i podršci koju pružaju ženama u borbi s rakom dojke.

Dan ružičaste vrpce tradicionalno se obilježava prve subote u listopadu, mjesecu koji će cijeli biti posvećen prevenciji i borbi protiv raka dojke.


Komentari