Obilježava se Svjetski dan humanitarnog rada

Hrvatski Crveni križ

Svjetski dan humanitarnog rada svake godine obilježava se na današnji dan, 19. kolovoza, u počast humanitarnim radnicima koji svakodnevno stavljaju život na kocku kako bi spasili živote drugih.

Generalna skupština UN-a u prosincu 2008. godine donijela je odluku o obilježavanju Svjetskog humanitarnog dana s ciljem podizanja svijesti javnosti o aktivnostima humanitarne pomoći širom svijeta i važnosti međunarodne suradnje u tom pogledu.
Zajednička globalna proslava humanitarnog rada ističe povezivanje Ujedinjenih naroda i preko 500 nacionalnih i međunarodnih nevladinih orgаnizаcijа, čiji je zajednički cilj аngаžiranje i poticanje javnosti dа se uključi i pomogne onima kojima je pomoć neophodna. To je i dan kada se prisjeća i odaje počast svim hrabrim humanitarcima koji su dali živote u raznim plemenitim misijama širom svijeta.

Glavni tajnik UN-a Antonio Guterres upozorio je kako je širom svijeta zbog sukoba iz svojih domova raseljeno više od 65 milijuna ljudi, oružane skupine za borbe angažiraju i djecu a žene su zlostavljane i ponižene.
Pri tome su nerijetko izravno ciljani i tretirani kao prijetnja humanitarni radnici koji pružaju pomoć potrebitima te medicinski radnici koji liječe ranjene i bolesne.

UN upozorava i da su milijuni civila svakodnevno pogođeni oružanim sukobima, a ljudi u gradovima bore se pronaći hranu, vodu i sigurno sklonište. Uz to, zbog oružanih sukoba milijuni ih napuštaju svoje domove, djeca se regrutiraju i koriste za borbu, a njihove su škole uništene.

Pozivaju sve da se pridruže pokretu #NotATarget i od svjetskih vođa zatraže da učine sve što je u njihovoj moći kako bi se zaštitilo sve civile u sukobu.

(Hina)


Komentari