OBAVEZNO SE MAKNITE OD PROZORA! Evo kako se ponašati za vrijeme uklanjanja dimnjaka na Črnomercu

Photo: Goran Stanzl/PIXSELL

U nedjelju u podne uklanjaju se dimnjaci na Ciglani na Črnomercu koji su nastradali u potresu. Dvije snažne detonacije zagrmit će ovim djelom Zagreba, a sugrađane koji žive u ovom djelu Zagreba se moli da do 11.45 sati otvore prozore i spuste rolete te ih drže otvorenima do oglašavanja zvučnim signalom.

Naime, ovo je jako važno kako ne bi došlo do pucanja stakala na prozorima uslijed stvaranja podtlaka prilikom miniranja.

Gotovo sedam dana trajale su pripreme glavnog izvođača radova, tvrtke Kamgrad, kako bi sve prošlo bez ikakvih posljedica za susjede starog kompleksa. U tom vremenu čistili su okoliš, postavljali zaštitne ograde i prepreke kako nepozvani ne bi mogli ući. Uz to, mineri tvrtke Geotehna Varaždin složili su plan rušenja dimnjaka koji ima nekoliko stijenki, prenosi 24sata.

“Molimo stanare da ne stoje kraj otvorenih prozora i gledaju rušenje dimnjaka”, napominju iz Kamgrada.

24sata pišu da su izbušili rupe u ciglama koje tvore trokut. Morali su ih napraviti u smjeru u kojem će padati dimnjaci, prema sjeveru, te će biti ispunjeni eksplozivom. Točnu količinu taje, no kako spomenuti porat neslužbeno doznaje, bit će im potrebno nešto ispod 30 kilograma. Njime će ispuniti šupljine te će to, prilikom detonacije, stvoriti svojevrsni klin koji će nagnuti i urušiti dimnjake. S obzirom na to da oni nisu građeni od betona, neće pasti kao stablo na tlo, nego će se kompletno raspasti.

“Bit će to situacija kakvu su ljudi imali priliku vidjeti u filmovima. Sve smo osigurali i sa zadnjim pripremama počinjemo u nedjelju ujutro”, rekli su.

Cijela akcija rušenja će biti popraćena zvučnim signalima.

Prvi signal, jedanput dugo, oglasit će se kad su minske bušotine napunjene i začepljene. Sve osobe koje nisu uključene u radove na miniranju moraju se udaljiti iz područja miniranja i otići u zaklon.

Drugi signal, dva puta dugo, najavit će okupljenima da su mine pripremljene za paljenje.

Treća zvučna obavijest, tri puta dugo, bit će najmanje jednu minutu poslije drugog signala, a objavljuje početak paljenja mina.

Za kraj će pustiti i četvrti signal, jedanput kratko, što će značiti završetak miniranja i daje se nakon što palitelj provjeri da na radilištu nema opasnosti.

Na terenu će s njima biti i vatrogasci pošto se očekuje mnogo prašine.


Komentari