O Žalac USKOK nije odlučio dvije godine, a to nije jedini slučaj! Još uvijek se čeka odluka za važan projekt u Zagrebu

Foto: Davor Javorovic/ Pixsell

Bivša ministrica Gabrijela Žalac uskoro će dane provoditi iza rešetaka u Remetincu. Podsjetimo, ovu se Vinkovčanku zajedno s ostalim sudionicima iz afere Softver sumnjiči da su malverzacijama novcem iz EU fondova oštetili Europsku uniju i Republiku Hrvatsku za 1,8 milijuna eura.

S obzirom na to da korupcija nije iznenađenje u našem društvu, više pažnje izazvala je činjenica da USKOK dvije godine nije odlučio o sudbini Žalac, sve dok se u navedeno nije upleo Ured europskog javnog tužitelja (EPPO). USKOK je po nalogu glavne državne odvjetnice Zlate Hrvoj Šipek objavio da nisu obustavili istragu, nego jednostavno nisu odlučili hoće li podići optužnicu. Podsjetimo, USKOK je zlouporabu položaja kod bivše ministrice počeo istraživati još 2019. godine, a nije poznato zašto odluka nije donesena.

Kolumnistica Ivanka Toma o ovoj je aktualnoj temi pisala za Jutarnji, a ona smatra da bi na spomenuto pitanje o konačnoj odluci USKOK-a, koja je izostala, trebala odgovoriti glavna državna odvjetnica. Njezino je mišljenje da su naši istražitelji zasigurno imali materijala kada su ga već predali Uredu europskog javnog tužitelja.

Upozorava i da slučaj sa Žalac nije jedini primjer gdje izostaje objašnjenje kao i odluka. Toma je navedenu situaciju usporedila sa Sljemenskom žičarom. Ističe da je DORH prije točno godinu dana dobio kaznenu prijavu kao i video materijal od sedam sati na kojem su dokumentirane sve faze izgradnje ovog mega projekta , ali odluke nema.

Isto tako, nije tajna da je cijena žičare s 300 milijuna narasla na vrtoglavih 750 milijuna kuna.

“Ne bismo li trebali znati tko nas je (ako je) i za čiji račun pokrao, hoće li ti ljudi biti izvedeni pred sud i hoće li im se oduzeti to što su stekli muljanjima u izgradnji žičare? Teško je to zamisliti, ali se kao crv sumnje uvlači pitanje ne muči li gđu Hrvoj Šipek to što bi pokretanje postupka za Sljemensku žičaru politički inkasirala lijeva vlast u Zagrebu”, piše Toma.

Komentari