O situaciji s bebama oglasila se i RODA: ‘Nema opravdanja za ovakav tretman bilo kojeg ljudskog bića’

Index

Danas se dogodio užas u Klinici za infektivne bolesti Fran Mihaljević. Majka Ana Treščec objavila je fotografije na kojima se mogu vidjeti uplakane bebe nogu zavezanih za krevetić, odjeće mokre od urina te crvene i nadražene stražnjice. Također, šokantno je i zaprepašćujuće to što bebe oko ruku imaju role WC papira.

O cijelom slučaju oglasili su se i iz udruge RODA – Roditelji u akciji.

“Nema opravdanja za ovakav tretman bilo kojeg ljudskog bića, a najmanje onih koji se ne mogu obraniti, pozvati upomoć i potpuno ovise o brizi odraslih.

Nikakav niski standard, mali broj medicinskih sestara ili bilo koje drugo objašnjenje ovih živih rana na guzi djeteta, nastalim od nebrige i zanemarivanja od strane osoblja koje je plaćeno da skrbi o njima, nije opravdanje za dodatno ugrožavanje njihova zdravlja. Ovo je humana i profesionalna katastrofa!

Uz samu činjenicu da je ikome normalno i prihvatljivo ovoliko zanemariti najmlađe pacijente, sramotno je za cijeli zdravstveni sustav i to da roditelji moraju tražiti pravdu putem društvenih mreža i medija, jer sustav i mehanizmi koji postoje (i sami su sebi svrha) propuštaju prepoznati i riješiti propuste dovoljno brzo i učinkovito da do ovakvih strahota ne dolazi.

Iako smo do sad zagrebačku bolnicu u kojoj se ovo zanemarivanje djece, prema navodima majke, upravo događa, isticale po tome što roditelj najčešće smije ostati uz dijete tijekom liječenja, nemogućnost majke ove djece da boravi s njima dok su na liječenju nikako ne smije biti ni dio opravdanja za ovaj ogromni profesionalni i ljudski propust.

Iskreno, želimo vjerovati da je ovo iz nekog drugog vremena, da se ne događa na ovim prostorima i danas, u 21. stoljeću”, kažu iz RODE, prenosi Index.


Komentari