O PROSVJEDU ISPRED KLAIĆEVE OGLASILA SE I UPRAVA BOLNICE: ‘Epidemiološka situacija je na visokoj razini’

Photo: Luka Stanzl/PIXSELL/ Ilustracija

Klinika za dječje bolesti Zagreb u Klaićevoj ustvrdila je u ponedjeljak da je današnji prosvjed roditelja oko mogućnosti posjeta djeci, samo simbolički vezan uz tu ustanovu, jer je ona “organiziranim pristupom uspjela epidemiološku situaciju održati na visokoj razini”.

Zbog odluke da roditelji bolesnu djecu mogu posjetiti na samo 15 minuta u bolnicama, dvojica očevaIvan Pokupec i Roberto Mateš krenuli su u prosvjednu akciju kampiranja ispred Klinike za dječje bolesti Zagreb. Smatraju kako je nedopustivo da mali pacijenti budu odvojeni od svojih roditelja te pozivaju ministra zdravstva Vilija Beroša da što prije poništi spornu odluku te da se donese jedinstven protokol za sve bolnice.

Podršku dvojici očeva, koji poručuju da ispred Klaićeve planiraju biti dokle god ministar zdravstva ne da jasnu novu uputu, došlo je danas dati još desetak roditelja.

“Nastavno na aktualnu specifičnu epidemiološku situaciju u Hrvatskoj, a sukladno preporukama Ekspertne skupine Kriznog stožera Ministarstva zdravstva, u Klinici za dječje bolesti Zagreb, od početka epidemije osiguravamo mogućnost posjeta i boravka roditelja uz dijete koje se nalazi na bolničkom liječenju, uz uvažavanje svih potrebnih preventivnih mjera”, stoji u priopćenju iz Klaićeve bolnice.

Cilj im je, naglašavaju, u maksimalno mogućoj mjeri umanjiti negativni psihološki učinak hospitalizacije na male pacijente kao i njihove roditelje odnosno članove obitelji.

Navode kako unatoč činjenici što su im trenutni posteljni kapaciteti značajno reducirani zbog štete uzrokovane potresom, maksimalno osiguravaju pravo na posjetu bolesnom djetetu, ovisno o uvjetima koje mogu osigurati u pojedinim ustrojbenim jedinicama.

Na Jedinici intenzivnog liječenja (JIL) posjete su po jednom roditelju omogućene 15 minuta dnevno, na način samo jedne posjete u 15 minuta, nakon toga slijedi izmjena i posjeta drugom djetetu.

Na bolničkom odjelu (pedijatrija, kirurgija, ortopedija) omogućen je cjelodnevni boravak uz dijete za najmlađe bolesnike i one koji zahtijevaju dugotrajni boravak (sukladno smještajnom kapacitetu). Za drugu djecu posjete su u periodu od 14 do 17 sati, jedan roditelj/skrbnik, nema izmjene roditelja/staratelja.

Na onkologiji omogućen je cjelodnevni boravak uz dijete (24- satni smještaj roditelja/staratelja) jednom roditelju, bez mogućnosti izmjene.

Na svim odjelima provodi se trijažni postupak i vodi evidencija posjetitelja. Svi posjetitelji kao i djelatnici bolnice redovito prolaze trijažni postupak uz mjerenje temperature pri ulasku i izlasku iz kruga bolnice.

“Slijedom navedenog, današnji prosvjed roditelja glede mogućnosti boravka i posjeta djeci tijekom bolničkog liječenja, samo je simbolički vezana uz Kliniku za dječje bolesti Zagreb, s obzirom na značaj i poziciju naše ustanove, te je i po riječima samih prosvjednika, naša bolnica ugledna i primjerna u načinu ostvarivanja prava na posjete djeci tijekom bolničkog liječenja”, navode iz Klaićeve bolnice.

Napominju da od početka epidemije pa do danas nisu zaprimili niti jednu eventualnu pritužbu ili kritiku na ovu temu, te su “ovako organiziranim pristupom uspjeli epidemiološku situaciju u bolnici održati na vrlo visokoj razini”.


Komentari