NULTI PACIJENT NEPOZNAT: Ravnatelj KBC-a Rebro o proboju koronavirusa na odjel hematologije

Photo: Davor Puklavec/PIXSELL

Ravnatelj KBC-a Rebro Ante Čorušić ne zna kako se korona probila na odjel hematologije. Zaraženo je 15 pacijenata, od čega je troje preminulo.

“Nije da to nismo očekivali i nije da se nismo pripremili za tu varijantu jer je bolest nepredvidiva i virus se brzo širi a i bolnice su svugdje u svijetu na neki način postale i centri za širenje zaraze. Ali radi se o specifičnom odjelu na kojem se nalaze imunokompromitiranim teškim, kroničnim bolesnicima. Sigurno je da je virus ušao izvana ili putem pacijenta ili nekog od djelatnika, vjerojatnost je 50:50 jer epidemiolozi nisu uspjeli utvrditi nultog pacijenta. Svi pacijenti koji su na odjel hematologije pri prijemu su bili negativni, ali je nakon nekoliko dana njih 15 postalo pozitivno. I tada smo se odlučili za selekcioniranje pacijenata pa je sedmero prebačeno na covid odjel KBC-a Zagreb, dvoje pacijenata su otpušteno kući u samoizolaciju. Nažalost tri su pacijentice preminule, ali se kod njih očekivao loš ishod i prije nego što su zaražene koronavirusom. Jedan pacijent je premješten u OB Pula”, rekao je Čorušić za HRT.

Rekao je da se djelatnici testiraju prema potrebi, te da su kontrole stroge. Međutim, potpunu kontrolu je nemoguće postignuti.

“Radi se o periodu inkubacije od par dana kada domaćin u sebi ima koronavirus ali nema vanjske manifestacije. Mi imamo trijažne punktove i kontrola je vrlo stroga od početka pandemije, ali nema klinike koju se Covid-19 nije dotaknuo, tako je svuda u svijetu. Mi trenutačno što pozitivnih, što u samoizolaciji imamo 31 djelatnika. Za usporedbu, prije 6 tjedana ta je brojka bila 8 puta veća”, izjavio je.

Otkrio je i da je početni odaziv zdravstvenih djelatnika na cijepljenje bio prilčno nizak, osobito kod medicinskih sestara.

“Sada je to bolje, imali smo i kampanju usmjerenu na negativistički nastrojene djelatnike. Idemo od odjela do odjela. Imali smo odjele na kojima je odaziv liječnika bio 100 posto a sestara samo 40 posto. Ali popravili smo to, idemo dalje” zaključio je.


Komentari