NSK će 2020. biti sjedište EU, prenamjena će koštati 60 milijuna kuna

FOTO: nsk.hr

Odluku da se NSK koristi kao središte donijela je Vlada.

Za predsjedanja Hrvatske Vijećem EU u prvoj polovini 2020. središnja točka tog ambicioznog projekta nalazit će se u zgradi Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu. Počele su pripreme da se ta monumentalna zgrada hrvatske arhitekture i kulture pretvori u suvremeni kompleks koji će šest mjeseci biti srce Europske unije, a i šire, piše Večernji list.

Do kraja godine iz NSK mora se iseliti “gruntovnica”, koja će novu lokaciju naći na budućem Trg pravde, no studenti nemaju razloga za brigu – knjižnica će im cijelo vrijeme biti na raspolaganju, osim za trajanja summita šefova država i vlada. Novouređeni prostori u NSK stajat će, prema preliminarnim procjenama, oko 60 milijuna kuna iz državnog proračuna, nastavit će se koristiti i nakon predsjedanja: Zagrebu će ostati potreban kongresni centar, velika dvorana moći će se koristiti kao druga scena Hrvatskog narodnog kazališta, a razmišlja se i o uređenju muzeja rijetkih i starih rukopisa.

Odluku da se NSK koristi kao središte donijela je Vlada. Zgrada se pokazala idealnom za ugošćivanje delegacija, sastanaka te summita. U njoj se, naime, nalazi neiskorišten prostor površine 2700 četvornih metara. Autor projekta, arhitekt Velimir Neidhardt još je 2007. godine tamo zamislio kongresni centar sa središnjom dvoranom od oko 500 četvornih metara, koja prima 400 – 450 ljudi. Ta bi dvorana nakon predsjedanja mogla poslužiti kao druga scena HNK i kao središnji kongresni prostor. Olakotna okolnost je što su prostorije u roh-bau fazi, tako da treba dovesti instalacije i urediti prostor. Uz taj prostor, centar će se preseliti i u dio u kojem je sada Zemljišnoknjižni odjel Općinskog građanskog suda u Zagrebu površine 4500 četvornih metara, čime bi se dobio ukupan prostor od 7200 četvornih metara. Uz središnju dvoranu, u njemu će biti velik broj dvorana za sastanke manjeg formata.


Komentari