Novosti za izvanredne studente: od danas imate studentski ugovor

Foto: Marko Jurinec/PIXSELL/Ilustracija

Portal Srednja.hr. donosti novosti vezane uz rad izvanrednih studenata. Naime, studentski centar u Zagrebu danas je objavio na svojim stranicama obavijest u kojoj između ostaloga objašnjavaju kako unatoč tomu što nije donesen pravilnik o provedbi Zakona o obavljanju studentskih poslova, već od sutra putem vlastitih ugovora, mogu raditi i izvanredni studenti. Nakon riječkog ovo je drugi SC, koji je dozvolio takvu mogućnost već od 8. studenoga, kada dugo iščekivani Zakon o obavljanju studentskih poslova (u daljnjem tekstu Zakona), stupa na snagu.

Uz to, zagrebački Studentski centar pojasnio je i druge propise i njima pripadajuće mogućnosti, koje se otvaraju i/ili počinju vrijediti od sutra:

ugovor mogu sklopiti redovni/izvanredni studenti/ce i druge osobe sukladno odredbama članka 2. Zakona,

– ugovor o obavljanju studentskog posla se sklapa prije početka obavljanja studentskoga posla, između izvođača, posrednika i naručitelja posla,

– u pravilu ugovor se zaključuje za kalendarski mjesec, iznimno najduže na 45 dana,

– najmanja neto cijena sata rada od 8. studenoga 2018. godine iznosi 21,50 kuna

– doprinosi i naknade na neto cijenu rada se povećavaju s dosadašnjih 17,50% na 18%,

– ugovor, između ostalog, mora sadržavati podatke o početku i očekivanom trajanju posla,

obveza naručitelja posla je dostaviti ovjereni ugovor posredniku odmah po završetku posla,

– obveza naručitelja posla je platiti posredniku za račun izvođača naknadu za obavljeni posao najkasnije 15 dana od završetka posla.

Danas smo vas izvijestili o tome da bi od sutra mogao nastati problem s izdavanjem obrasca ugovora koji će biti usklađen sa Zakonom, budući da njegov oblik mora propisati ministrica, provedbenim pravilnikom kojeg još nema na vidiku.

Ipak SC Zagreb navodi da s time neće biti problema odnosno da će do donošenja pravilnika kojim će ministrica Ministarstva znanosti i obrazovanja propisati oblik obrasca ugovora koristit će se stari obrazac ugovora o djelu redovitog studenta/ice uz obvezno potpisivanje izjave od strane studenata.

Sukladno svemu prethodno navedenom Studentski centar Zagreb će od 8. studenog 2018. godine svim studentima i drugim osobama, za koje je Zakonom predviđena mogućnost obavljanja studentskih poslova, omogućiti učlanjenje u Student servis, odnosno omogućiti sklapanje ugovora o obavljanju studentskog posla, piše potral Srednja.hr.


Komentari