NOVOSTI U SOCIJALI: Zagreb uvodi tri nove naknade za Zagrepčane, a evo koje su to

Ilica, (foto: Marko Todorov / CROPIX)

U Otvorenim savjetovanjima Grada nalazi se Odluka o socijalnoj skrbi kojom se utvrđuju visine naknada i socijalnih usluga koje isplaćuje grad. 

Uz već utvrđena prava, Grad Zagreb uvodi u sustav socijalne skrbi i tri nova prava, odnosno novčane naknade. To su redom naknada za starije osobe, naknada za korisnike doplatka za djecu i naknada za troškove stanovanja za branitelje iz Domovinskog rata i članove njihovih obitelji.

Prema novom prijedlogu novčanu naknadu za starije odnosno umirovljenike ostvarivat će osobe koje imaju najmanje pet godina prebivalište u Zagrebu i to prema tri iznosa, od kojih će najmanji biti onaj od 1.700,00 kuna.

Foto: Damjan Tadic /CROPIX

Roditelji korisnici doplatka za djecu imati će, ako prođe otvoreno savjetovanje, pravo na naknadu imati će korisnici doplatka za dijete kojemu je jedan roditelj nepoznat, nesposoban za samostalan život ili rad, ali ako nisu korisnici zajamčene minimalne naknade.

Posljednja u nizu socijalnih naknada jest ona za nezaposlene hrvatske branitelje iz Domovinskog rata i članove njihovih obitelji. Njima će se naime isplaćivati naknada za troškove stanovanja koji obuhvaćaju roškove električne energije, toplinske energije, plina, potrošnje vode, slivnih voda, komunalne naknade, odvoza komunalnog otpada i najamnine

Komentari