NOVOSTI IZ KB DUBRAVA: Stanje je sve bolje, u bolnici samo petero zaraženih, a ponovno se otvara i važan odjel

Foto: Matija Habljak/PIXSELL

Stanje u bolnicama sve je bolje, sustav se polako vraća u normalu, a uskoro bismo se svi mogli vratiti “starom normalnom”. Potvrdio je to i ravnatelj KB-a Dubrava, prof.dr. Ivica Lukšić. Najavio je kako će od sljedećeg tjedna ta bolnica ponovno biti otvorena i za hitne pacijente na hitnom prijemu.

“Imamo samo pet pacijenata oboljelih od koronavirusa u ovom trenutku i niti jedan nije na respiratoru pa je trenutno intenzivni covid-odjel zatvorio svoja vrata. Svih pet pacijenata su teški zbog svojih drugih kroničnih bolesti”, rekao je Lukšić.

Drugim riječima, najveća covid-bolnica u Hrvatskoj konačno se vraća u svoje normalne okvire rada jer, srećom, broj covid-pacijenta drastično je pao posljednjih mjesec dana, piše Jutarnji list.

Posljedica je posljednjih brojki. U Hrvatskoj je tako u utorak zabilježeno 146 novozaraženih koronavirusom, što znači da je zdravstveni sustav i dalje uglavnom neopterećen. Na bolničkom je liječenju samo 121 pacijent, a na respiratoru se nalazi njih 11. Spomenuti medij piše i kako većina hospitaliziranih pacijenata nije cijepljena, a kliničke slike oboljelih slične su onima koje su se viđale tijekom prva tri vala epidemije.

“Nakon što smo sedam mjeseci, točnije od studenog prošle godine, praktički svi živjeli u zaštitnoj odjeći od glave do pete, intenzivni odjeli bili su kontinuirano puni, umiranje od covida, nažalost, bilo je svakodnevica, konačno smo odahnuli. Više nemamo niti jednog liječnika ili medicinsku sestru iz drugih bolnica, a u punom su nam pogonu svi naši uobičajeni odjeli. Naši će se djelatnici konačno moći odmoriti od ovog izuzetnog napora kojem su bili izloženi tijekom trećeg vala pandemije”, naglašava prof. dr. Lukšić.

Brojke i dalje male

U ovom trenutku većina covid-pacijenata u Zagrebu liječi se u Infektivnoj klinici Dr. Fran Mihaljević, ali brojke su i dalje male.

“Trenutno imamo osam pacijenta od kojih su dva na respiratoru. Većina je naših bolesnika starija od 60 godina i dio nije cijepljen”, kaže ravnateljica Klinike za infektivne bolesti Dr. Fran Mihaljević, prof. dr. Alemka Markotić.

“U našoj se bolnici trenutno liječi osam pacijenta s koronavirusom. Troje od njih su u jedinici intenzivnog liječenja, a dvoje na respiratoru. U posljednja 24 sata imali smo i jedan smrtni ishod. Riječ je o starijim pacijentima čiji je prosjek dobi 65 godina, a njih šestero ima i druge teže kronične bolesti.

Kod jednog od pet pacijenata izvan intenzivnog odjela covid-19 otkriven je slučajno jer je hospitaliziran zbog manje traume. On je bez simptoma, u izolaciji i jedini je dva puta cijepljen. Ostali ili nisu cijepljeni ili su cijepljen samo jednom dozom cjepiva”, objašnjava ravnatelj KBC-a Rijeka prof. dr. Alen Ružić.

Dodaje da već neko vrijeme KBC dnevno ima između sedam i 11 zaraženih pacijenata, a to nije veće opterećenje za bolnicu. Upozorava i da bi se nakon povećanja broja zaraženih ta situacija mogla brzo promijeniti. Ipak, Ružić ističe da se bolnica tome vrlo brzo može prilagoditi kao što se već događalo u dva navrata.

Inače, prema najnovijim podacima Europskog centra za kontrolu i prevenciju bolesti (ECDC), neki su pacijenti značajno više ugroženi virusom, bez obzira na dob. Primjerice, među onima kod kojih je korona bila kobna odnosno među umrlima, 29,4 posto imalo je neku kardiovaskularnu bolest uključujući i visoki krvni tlak. Također velik problem za oboljele je i dijabetes jer je među umrlima 19 posto dijabetičara.

U većoj su opasnosti i oboljeli od zloćudnih bolesti, pa je tako njihov broj među umrlima 11 posto. Koronavirus je bio koban i za 3,6 posto pacijenta s kroničnim bolestima pluća, uključujući i astmu. U ECDC-u naglašavaju da su te kategorije kroničnih pacijenata također imale češće i teže oblike bolesti, ali ne uvijek sa smrtnim ishodom.


Komentari