Novosel: ‘Doznali smo da je Uprava Holdinga danas pozvala tzv. pregovarački odbor, odnosno podobne sindikate, na razgovor pa smo odlučili doći nepozvani’

Foto: HINA/ Lana SLIVAR DOMINIĆ/ lsd

Predsjednik Saveza samostalnih sindikata Hrvatske Mladen Novosel  uoči sastanka Uprave Zagrebačkog holdinga s dijelom sindikalaca, rekao je kako će pokušati uvjeriti Upravu da najavljeno otpuštanje radnika bez prethodno provedene analize nije prihvatljivo te je podsjetio na prošlotjedni prosvjed.

Došli nepozvani

“Doznali smo da je Uprava Holdinga danas pozvala tzv. pregovarački odbor, odnosno podobne sindikate, na razgovor pa smo odlučili doći, iako nepozvani, svi sindikalni povjerenici iz koordinacije SSSH-a, i pokušati Upravi naznačiti da to što rade, ne čine za dobrobit Zagrebačkog holdinga”, rekao je Novosel dodavši da to na kraju možda bude dobro za neke buduće vlasnike nekih budućih podružnica i trgovačkih društava.

“Tako će se sutra raditi dubinska analiza Čistoće, Zagrebačkog velesajma i Zagrebparkinga. To je jedini, prvenstveni interes zašto Uprava smanjuje broj zaposlenih, a do danas nismo dobili rezultat analize da će to donijeti smanjenje dugova Holdinga”, poručio je Novosel.

Holding nema radničko vijeće

Upozorio je da Zagrebački holding nema radničko vijeće, a sukladno Zakonu o radu bilo kakvo utvrđivanje tehnološkog viška može se provoditi uz savjetovanje s radničkim vijećem ili nekim tko ima tu ulogu. Zbog toga njihova je obveza razgovarati sa svim sindikatima, kaže Novosel.

“Uprava, gradska vlast i gradonačelnik, umjesto da naprave dubinsku analizu kompletnog Holdinga i procjenu ima li postojeći sustav smisla dalje funkcionirati, prvo otpuštaju ljude, a onda će vidjeti je li ustrojstvo Holdinga smisleno i koga će privatizirati, a koga ne”, dodao je.

Sedam sindikata iz koordinacije SSSH-a prekinulo je u veljači pregovore s Upravom Holdinga, dok su ih nastavili povjerenici iz tzv. kućnih sindikata. Predstavnici tih sindikata i Uprava dogovorili su popis od 447 zaposlenih koji kao tehnološki višak idu u program zbrinjavanja, čemu se koordinacija SSSH-a oštro protivi.


Komentari