Novo istraživanje: Evo tko osvaja Zagreb na predstojećim izborima

Facebook

Bitka za Zagreb nikad nije bila zanimljivija.

SDP je još uvijek najjača stranka u glavnom gradu, pokazuju rezultati predizbornog istraživanja koje je naručeno u Hrvatskoj narodnoj stranci, a provela ga je agencija Promocija plus.

Lista SDP-a za Gradsku skupštinu osvaja 20,7 posto glasova, druga je lista Bandić Milan 365 sa 17,2 posto, a zatim slijede HNS sa 15,5 posto, Sandra Švaljek i njezina lista sa 15,1 posto te HDZ sa 14,2 posto glasova. Još bolji rezultat bi bio u slučaju zajedničkog izbornog nastupa SDP-a i HNS-a.

Ukoliko dođe do dogovora na lijevom centru, pobjednik bi bio savez SDP – HNS – HSS – HSU sa 31 posto, BM365 osvaja 27,1, Sandra Švaljek i HSLS 22,4 posto, a HDZ ostaje na približno istoj biračkoj podršci.

Ako rezultati ovakvi budu i na izborima u svibnju, HNS i SDP bi trebali imati kontrolu u Gradskoj skupštini gdje se odlučuje o gradonačelnikovim prijedlozima.

Prema sadašnjoj situaciji, SDP ima 12 vijećnika, a klub 18, BM365 – 18, Hrvatska demokratska zajednica – 9, HSLS – 4, Hrvatska narodna stranka – liberalni demokrati – 4.

Izbori za Skupštinu jako su važni za stranke lijevog centra, posebno nakon objave anketa koje sugeriraju snažan rast popularnosti Anke Mrak-Taritaš. Prema HNS-ovoj anketi, Bandić bi u prvom krugu osvojio najviše glasova, 28,1 posto, Mrak Taritaš 26,7, a Švaljek 24 posto, no u drugom krugu HNS-ova kandidatkinja dobiva 52,4 posto, a Bandić 47,6, piše Jutarnji.

Ukoliko se istraživanja i obistine, osvajanje većine u zagrebačkoj vijećnici osiguralo bi potpunu vlast HNS-a i SDP-a.


Komentari