NOVI VELIKI RADOVI: Uskoro počinje višemilijunska rekonstrukcija rotora, evo što će se mijenjati (FOTO)

screenshoot

Raspisan je natječaj za obavljanje radova na remetinečkom rotoru.

O rekonstrukciji rotora Remetinec razmišlja se godinama i čini se da je napokon došlo vrijeme za realizaciju. Na stranicama grada objavljen je natječaj za izvođača radova, a postoji pet varijanta koje bi mogle rasteretiti promet u rom dijelu grada.

Naime, radi se o jednom od najferkventnijih gradskih prometnih čvorišta kojim dnevno prođe oko 100 tisuća vozila, a s obzirom na to što bi se sve tamo trebalo izgraditi u sljedećem razdoblju sitacija bi mogla biti još gora.

Od svih ponuđenih varijanta, ona druga je, čini se, najpovoljnija. S njom dolaze i semafori prije ulaska na rotor, a predviđa i dodavanje četvrte trake na sva četiri smjera. Ona bi pogodovala desnim skretačima koji tada ne bi morali ulaziti na rotor pa bi promet bio rasterećen.

Ta varijanta previđa i izgradnju tunela u smjeru istok – zapad na razini -1, odnosno ispod razine na kojoj sada prometuje tramvaj.

zagreb.hr
zagreb.hr

Ova varijanta iz gradskog će proračuna “izbiti” gotovo 168 milijuna kuna, odnosno više od 22 milijuna eura, no smatra se najoptimalnijom.

Za primjer, varijanta 5 donjela bi dodatne probleme prilikom ukrštanja tramvajskog i individualnog prometa. Ona bi donjela u promet 51 tramvajsko vozilo, a troškovi prometa veći su za 800 tisuća kuna od onih koje donosi optimalna varijanta dva.

Ostale varijante

Prvo rješenje podrazumijeva izgradnju vijadukta, no stručnjaci kažu da ovo treba odbaciti jer bi se spomenuti vijadukt nalazio na razini +2, odnosno u visini trećeg kata stambenog objekta u susjedstvu.

Rješenja 3 i 4 treba odbaciti jer podrazumijevaju intervenciju u Jadranski most. Za to je potrebna rekontrukcija mosta preko Save i troškovi su preveliki. Tako je varijanta tri za 65,8 posto skuplja od idealne varijante 2.

 

Komentari

loading...