NOVI UDAR NA KUĆNI BUDŽET! Cijene prehrambenih namirnica i do sto posto su veće nego prošle godine

Foto: Marin Tironi/PIXSELL

U Hrvatskoj su zabilježena drastična poskupljenja, prenosi Novi List.

Naime, poskupjele su namirnice poput žitarica i uljarica, a šokantno je da su njihove cijene u Hrvatskoj trenutačno 20 do 100 posto veće nego lani, pokazuju podaci Ministarstva poljoprivrede.

Mljekari na posebnom  udaru

Prvi alarm je stigao iz stočarskog sektora, jer su nesretni mljekari digli uzbunu prošlog mjeseca, kad su se obratili vlastima da neće moći opstati ako cijene stočne hrane nastave ići u visinu.

Tako je primjerice pšenično krmno brašno u 12 mjeseci poskupjelo za 22 posto. Tako su mnogi mljekari uočili da se cijena kilograma stočne hrane sve više približava cijeni litre mlijeka, koja je posljednjih mjeseci u padu, što im stvara sve veće probleme.

Nakon slijeda ovakvih loših događaja ministrica poljoprivrede Marija Vučković je prije dva tjedna na sastanku Vijeća ministara poljoprivrede članica EU-a pozvala Europsku komisiju da dodijeli financijsku potporu sektoru stočarstva ugroženom skokom cijena, jer su konkretne mjere bile nužne.

Ministrica Vučković je tako tražila 15 milijuna kuna pomoći za hrvatske proizvođače mlijeka, istaknuo je Igor Rešetar, predsjednik Odbora za mljekarstvo pri Hrvatskoj poljoprivrednoj komori, nakon sastanka u Ministarstvu poljoprivrede.

Usprkos tome što je Hrvatska ove godine imala rekordnu žetvu koja joj je donijela više od 1,1 milijun tona te krušarice, pšenica je poskupjela više od 20 posto. Naime, cijena žitarica se formira na svjetskom tržištu na kojem je potražnja veća od ponude, pa je tako došlo i do ove situacije.

Iako stručnjaci vjeruju da su drastična poskupljenja poljoprivrednih sirovina privremena stvar i da će se cijene s vremenom umiriti, nitko ne može sa sigurnošću tvrditi kada će to biti.

Photo: Davor Javorovic/Vecernji list

Poskupljenje proizvoda i na svjetskim tržištima

S obzirom na to da su žitarice i ulja sastavni dio mnoštva prehrambenih proizvoda, stručnjaci se boje da će skok cijena namirnica koje spadaju u A potrepštine ugroziti životni standard građana.

U Hrvatskoj trgovački lanci tiho povećavaju neke cijene, a ni ne najavljuju poskupljenja.

S druge strane, trgovački lanci u Sjedinjenim Državama i Velikoj Britaniji otvoreno najavljuju da će na jesen poskupjeti hranu. Tako je američki trgovački lanac Gristedes najavio ovog tjedna da će do listopada cijene hrane morati povećati još za 10 do 14 posto, pa amerikanci znaju što mogu očekivati.

Postavlja se pitanje je zašto Hrvati ne znaju ništa o poskupljenjima do trenutka kad dođu na blagajnu ili trgovačku policu pa shvate da je cijena drastično porasla?


Komentari