Novi slučaj: Ospicama zaražena i stjuardesa Croatia Airlinesa

Facebook/ Ilustracija

U utorak je službeno potvrđeno da je u Dubrovniku hospitalizirani muškarac obolio od ospica. No, to nije jedini slučaj te zarazne bolesti u Hrvatskoj. Naime, na liječničku obradu sa simptomima ospica primljena je stjuardesa Croatia Airlinesa, a Hrvatski zavod za javno zdravstvo o tome je u srijedu obavijestio aviokompaniju.

Kako neslužbeno doznaje Večernji list, radi se o članici kabinskog osoblja CA u 40-im godinama koja zbog zdravstvenih razloga nije bila cijepljena protiv te bolesti kad je bila dijete. Postoji mogućnost da se stjuardesa zarazila ospicama u zrakoplovu od nekog od putnika ili u inozemstvu. Nakon liječničke obrade puštena je na kućnu njegu.

Predsjednica Sindikata kabinskog osoblja zrakoplova Suzana Artuković Vuksan kazala je da je kabinsko osoblje izloženo raznim bolestima jer radi u malom, zatvorenom prostoru s velikim brojem ljudi.

Izloženi smo i prehladama, gripama. Stoga je bitno da nam je imunitet dobar, da samo dovoljno odmoreni, ispravno se hranimo, ako je moguće i da se bavimo nekim sportom, rekla je Artuković Vuksan.

Upute za radnike

U Croatia Airlinesu su nakon obavijesti iz HZJZ-a poslali svojim radnicima upute o simptomima te podsjetnik o mjerama za sprečavanje zaraze.

Također podsjećaju na pridržavanje mjera zaštite od prenošenja zaraznih bolesti, kao što su pranje ruku i korištenje zaštitnih rukavica u deservisu te ih se upućuje na odredbe kompanijskih priručnika koji opisuju postupke kad postoji sumnja na bolest.

Odjel opskrbe zrakoplova Croatia Airlinesa će u svaki avion dostaviti dovoljne količine medicinskih maski, rukavica i dezinficijensa za ruke, piše Večernji list.

Simptomi ospica

Ured za upravljanje krizama i izvanrednim situacijama svojim zaposlenicima objasnio je da se ospice prenose kapljičnim putem, u izravnom kontaktu s respiratornim izlučevinama zaražene osobe, a rjeđe neizravno svježe kontaminiranim predmetima. Ospice počinju visokom temperaturom uz popratni kašalj, curenje nosa i konjunktivitis, a dan-dva nakon toga obično je prisutan i karakterističan osip na sluznici usne šupljine (Koplikove pjege). Tri do pet dana nakon početka bolesti javlja se makulopapulozni osip, najprije na licu i iza ušiju, koji se potom širi i traje od četiri do sedam dana.

No, pacijent zaražen ospicama koji je hospitaliziran u dubrovačkoj Općoj bolnici nije prvi koji je ove godine u Hrvatskoj obolio od te bolesti.

Kako iz HZJZ-a doznaje Index, ranije ove godine u Zagrebu pojavio se slučaj jedne zaraze ospicama, a radilo se o bebi koja je, srećom, sada dobro.

Epidemiologinja iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo dr. Sanja Kurečić Filipović istaknula je da HZJZ već par mjeseci na svojim stranicama ima upozorenje da postoji kontinuirani rizik od unosa virusa ospica u zemlju.


Komentari