NOVI REZULTATI ANKETA: Evo tko odnosi pobjedu u tri zagrebačke izborne jedinice

Facebook

Provedeno je terensko anketiranje u kućanstvima.

U sklopu praćenja parlamentarnih izbora Nova TV je pripremila veliko terensko predizborno istraživanje na 10 izbornih jedinica. Za Novu TV istraživanje je provela agencija Ipsos od 19. kolovoza i 4. rujna 2016.

Istraživanje je provedeno metodom osobnog intervjua u kućanstvu na punoljetnim građanima Republike Hrvatske.

U srijedu u večernjem Dnevniku Nove TV objavljene su procjene za 1., 2. i 6. izbornu jedinicu, u svakoj je maksimalan broj mandata 14.

Narodna koalicija osvaja 1.izbornu jedinicu, ali stranka Pametno mogla bi iznenaditi

Narodna koalicija osvaja 38,7 posto i prva je lista u ovoj izbornoj jedinici, HDZ je sa 26,7 posto druga lista. MOST osvaja 10 posto, Bandićeva koalicija 7,8 posto potpore birača. Stranka PAMETNO u 1. izbornoj jedinici ima 6 posto potpore, a koalicija oko Živog zida uživa potporu od 5,9 posto.

Po ovome bi Narodna koalici osvojila 6 mandata, HDZ četiri, a po jedan mandat išao bi MOST-u i Bandićevoj koaliciji. Još nije isključeno da bi po jedan mandat mogao otići stranci PAMETNO i koaliciji Živi zid.

Dakle, od ukupno 14 mandata, 2 još nisu sigurna, ona od Živog zida i stranke PAMETNO. Za dodatna dva mandata bore se i Narodna koalicija, HDZ i MOST koji bi time povećali broj mandata u odnosu na prvotnu procjenu.

Podsjećamo, u prvoj izbornoj jedinici kandidati su Zoran Milanović i Andrej Plenković.

Narodna koalicija vodi i u drugoj izbornoj jedinici

Prva lista u drugoj izbornoj jedinici je ona Narodne koalicije s 32, 6 posto glasova. Sljedi HDZ s 29,4 posto. Bandićeva koalicija ovdje ubire potporu od 11,4 posto birača, a MOST od njih 8 posto. Koalicija Živog Zida trenutno je na 7,1 posto potpore.

Ovdje podjednaki broj mandata odlazi Narodnoj koaliciji i HDZ-u, njih pet. Bandić bi sa svojom koalicijom mogao dobiti 2 mandata, a MOST i Živi zid po jedan.

U ovoj izbornoj jedinici za dva mandata bori se pet stranaka. Jedan mandat Živog zida nije siguran, a i od Bandićeva dva, jedan “visi”. U utrci za taj jedan je i Narodna koalicija.

U 6. izbornoj jedinici na prvom mjestu je, ponovo, Narodna koalicija

S 33,5 posto u 6. izbornoj jedinici prva lista je ona Narodne koalicije. Na drugom mjestu se našao HDZ s 29,1 posto potpore birača, slijedi Bandićeva koalicija sa 10,7 posto te MOST s 9,9 posto. Na začelju je Živi zid sa 7,8 posto potpore.

Tako Narodna koalicija ovdje dobila 6 mandata, HDZ 5, a po jedan mandat ide Bandićevoj listi, MOSTU i Živom zidu.

Ipak, u 6 izbornoj jedinici, jedan mandat Narodne koalicije nije siguran i za njega se bore s Bandićevom koalicijom i MOST-om, kojima bi to bio drugi mandat ako ga preuzmu.

Ovo istraživanje ipak ne uključuje glasove dijaspore koji obično idu u korist HDZ-a i kojem donose po tri mandata, a nisu uključene ni nacionalne manjine.

Kada se sve zbroji Narodna koalicija je u blagoj prednosti pred HDZ-om, osvaja dva mandata više, ali kada se pak pribroje tri zastupnika dijaspore, HDZ ponovo prelazi u vodstvo.


Komentari