Novi prosvjed u Zagrebu: ‘Ne želimo da naša djeca odlaze u Njemačku’

Google Maps

Sudski službenici osim u Bjelovaru, prosvjedovali su jučer i u Splitu, Bjelovaru, Rijeci, Poreču, Zagrebu, Osijeku i Puli, javlja N1. Zbog povećanja plaća koje će dobiti samo dio radnika, pred zgradom su se okupile zapisničarke, informatičari, upisničarke, djelatnici u sudskoj pošti, računovodstvu, kao i spremačice.

Prosvjeduju jer smatraju da je sporazum Ministarstva pravosuđa i Sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika, kojim su plaće povećane devet posto samo nekim zaposlenicima, nelegalan i diskriminatoran. Stoga su se odlučili ispisati iz Sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika te se priključiti Sindikatu pravosudne policije.

Osim službenika i namještenika splitskog Županijskog suda u prosvjedu su sudjelovali i namještenici Općinskog, Trgovačkog i Prekršajnog suda te Županijskog i Općinskog državnog odvjetništva.

Ravnateljica sudske uprave Županijskog suda u Splitu Irena Parac kaže da je dogovor za povećanje plaće dijelu radnika prijevara.

“Radnici smo ove države, imamo pravo na mišljenje i glas. Nismo pijuni u nečijoj igri ispod stola. Ne želimo više sjediti i čekati tko će odlučiti o našoj sudbini, a ne želimo ni da naša djeca odlaze u Njemačku i Irsku”, kazala je Parac.


Nezadovoljni su jer je početna plaća upisničara 3200 kuna, zapisničara 3800 kuna, višeg informatičara 4200 kuna, šefa računovodstva 4700 kuna, a ravnatelja Sudske uprave s visokom stručnom spremom 5400 kuna.

Sindikalna povjerenica splitske podružnice Sindikata pravosudne policije Tamara Čatlak Cindro kaže da ne žele parcijalno rješavati probleme i najavljuje da su ako se ne pokrenu promjene spremni za štrajk.

Komentari