Novi prosvjed antifašista na Trgu žrtava fašizma

FOTO: N1 / Screenshot

Uoči sjednice Skupštine Grada Zagreba na kojoj će se glasati o izmjeni imena Trga maršala Tita, inicijativa “Antifašizam je moj izbor” (organizacije civilnog društva, političke stranke i pojedinci) organizirala je prosvjed koji je počeo danas u 19 sati na Trgu žrtava fašizma.

20:15 “U četvrtak će Zagreb možda izgubiti svoj trg, a možda i neće, nikad se ne zna, ali nikada neće izgubiti ponos na antifašističko naslijeđe i obavezu čuvanja antifašističkih vrijednosti. Hrvatskoj je antifašizam potreban da je izvuče iz kaljuže političkih prijevara”, istaknula je pri kraju skupa Raukar, a Matula se nadovezao: “Antifašizam danas je borba za dostojanstveniji život, za jednakost svih građana, protiv ksenofobije, borba za pravednu socijalnu državu i slobodu za sve njezine građane i od te borbe nećemo odustati jer – poručili su oboje: “antifašizam je naš izbor”.

20:01 Skup se približio kraju izvedbom Mikija Solusa koji je otpjevao i odsvirao “Za dom spremni nismo”, a nakon njega nastupile su “U pol devet kod Sabe”.

19:55 Psihologinja Mirjana Krizmanić prisjetila se kroz koje je sve aktivnosti prolazila kao pionirka – “učila je besplatno jezike, družili su se, a danas sve što se uči, treba platiti”. Uostalom, tada je od vrtića nadalje školovanje bilo besplatno, podsjetila je Krizmanić. “Imali smo i besplatno zdravstveno osiguranje – to je taj zločinački totalitarni režim, imala sam plaću kao i muškarci. Danas smo se jako vratili unatrag”, kazala je Krizmanić koja se nada da ime Trga maršala Tita ipak neće biti promijenjeno.

19:51 Antifašizam je obrana pojavama zla koje nadire kao da nas sve zajedno povijest ničemu nije naučila, upozorila je Raukar.

19:47 “Narod bez sjećanja nije sposoban graditi budućnost”, poručio je redatelj Ivica Buljan i istaknuo da se u cijeloj Europi antifašističke tendencije pojavljuju kao vrsta alternative. U svojem se govoru na vrijednost dijaloga i demokracije osvrnuo podsjetnikom kroz Eshila.

19:45 Raukar je spomenula da Tito ima i asteroid koji je nazvan po njegovom imenu: ”Zato njegova zvijezda još uvijek sja, sviđalo se to kome ili ne”.

19:41 Voditelj prosvjeda, glumac Vili Matula poručio je: Od 1990. preko 3 tisuće spomenika antifašizma je uništeno. Rijetki su upozoravali na posljedice nereagiranja. Gorka je poruka od svih vlada bila uvijek ista – dosta je ustaša i partizana, a rušili su se partizanski spomenici. Nakon što je Tito vratio Istru, dio otoka i Dalmaciju izbačen je s Pantovčaka i poslana je jasna podrška desnici, a posebno neoustašama da ne moraju odustati od zahtjeva za promjenom  imena Trga maršala Tita”.

19:37 Glumica Anja Matković pročitala je ulomak iz ”Jame” Ivana Gorana Kovačića.

19:26 Nakon Benčić okupljenima se obratio i student Jakov Kolak.

”Vlast i mediji snose odgovornost za sve veći medijski mrak unutar kojeg prostora za antifašizam – nema. No ne može se time objasniti nedostatak antifašizma kod mladih. Materijalna bijeda je svakodnevnica. Zbog rezanja radničkih prava život mladih se sveo na borbu za osiguravanje egzistencije što je ključno za političku impotentnost. Odgovornosti za to nitko ne može biti pošteđen”, kazao je.

19:20 Aktivistkinja Sandra Benčić održala je kratki govor pred okupljenima. ”Želim sačuvati antifašističku povijest našeg grada. Bandić i desnica preko antifašstičkih simbola otvaraju prostor svojim interesima i za svoje džepove”, rekla je, piše N1.

”Moramo jasno reći da antifašizam kao vrijednost neće biti stavljen pod upitnik. Moramo garantirati svakoj osobi pravo na istinu. Ovdje sam jer vjerujem u različitost koja pdrazumijeva da svi vjerujemo  antifašizam jer je to pitanje slobode, ljudskosti i jednakosti”, rekla je.

”Ne želim živjeti u zemlji gdje Vlada i premijer javno toleriraju fašistička obilježja i to na mjestima pijeteta kao što je Jasenovac”, poručila je. ”Ova zemlja osim što je antifašistička je i sekularna, što god netko mislio o tome. Sekularna je, ali u njoj svatko može vjerovati ili ne vjerovati u ono što želi”, rekla je Benčić.

19:15 Na prosvjed su stigli i neki političari, točnije bivši predsjednik Ivo Josipović i predsjednik SDP-a Davor Bernardić.

19:00 Prosvjednici su se okupili na Trgu maršala Tita unatoč obilnoj kiši.

‘Biramo anfitašizam’

“Vrijeme je još jednom glasno istaknuti da je Hrvatska u svoj Ustav upisala antifašizam kao temelj svoje državnosti, ali da je antifašizam vrijednost koja ne treba biti propisana već življena.

Dok se Hrvatska suočava sa sve brojnijim nezaposlenima, siromaštvom, sve većim iseljavanjem mladih i podjelama koje to ne bi smjele biti, treba se odlučno suprotstaviti reviziji prošlosti, ‘alternativnim činjenicama’ i veličanju ustaštva.

Kao građanke i građani grada heroja biramo antifašizam.

Europa i svijet trebaju jednakost, solidarnost i ljudsku sigurnost.

Pokažite da je antifašizam i vaš izbor: dođite na Trg žrtava fašizma kojemu smo vratili ime koje je nosio”, stoji u pozivu na prosvjed.

Organizatori su najavili da će u prigodnom kulturnom programu sudjelovati brojni umjetnici, a neki od govornika bit će aktivistica Sandra Benčić, psihologinja Mirjana Krizmanić, redatelj Ivica Buljan i student Jakov Kolak…


Komentari