NOVI PROBLEMI ZA KAZIMIRA BAČIĆA! U zatvoru možda ostaje puno dulje nego što je mislio, evo i zašto

Photo: Ivo Cagalj/PIXSELL

Smijenjenom glavnom ravnatelju HRT-a Kazimiru Bačiću izvanraspravno vijeće zagrebačkoga Županijskoga suda “podebljalo” je osnovu za istražni zatvor i zbog opasnosti da bi boravkom na slobodi mogao ponoviti kazneno djelo. U praksi to znači da bi Bačić u istražnome zatvoru mogao ostati puno dulje nego što se mislilo, moguće i do kraja kaznenoga postupka protiv njega.

Dok osnova za pritvaranje zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke egzistira samo dok se ne ispitaju svjedoci, a nakon čega se osoba mora pustiti na slobodu, opasnost da bi netko mogao ponoviti djelo praktički egzistira stalno, pogotovo kada, kao u Bačićevom slučaju, nije povezana s njegovom funkcijom.

Sudac istrage zagrebačkoga Županijskoga suda na prijedlog Uskoka, a nakon što su bili uhićeni u akciji policije i Uskoka, prije dvadesetak dana odredio istražni zatvor Bačiću i poduzetniku Milanu Lončariću, ali samo zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke, konkretno njih 16, piše Jutarnji list.

S obzirom na to da je sudac istrage tada bio odbio prijedlog USKOK da se istražni zatvor odredi i zbog opasnosti od ponavljanja djela, a da je ta odluka postala pravomoćna, Bačić i Lončarić bi prilično brzo, vjerojatno za nekih mjesec dana, bili pušteni na slobodu jer bi USKOK te svjedoke saslušao.

Međutim, USKOK se na ovu odluku suca istrage žalio tražeći da se istražni zatvor odredi i zbog opasnosti od ponavljanja djela, a izvanraspravno vijeće je USKOK-u dalo za pravo te je preinačilo odluku suca istrage.

Izvanraspravno vijeće prihvatilo je argument USKOK-a prema kojemu je Bačić, posredujući u podmićivanju Milana Bandića, pokazao visok stupanj kriminalne volje te upornost, ali i da iz spisa proizlaze sumnje kako su Bačić i Lončarić namjeravali nastaviti činiti slična kaznena djela.

Bačićevi odvjetnici Nikola Mandić Ivan Stanić za spomenuti su medij rekli kako namjeravaju podnijeti ustavnu tužbu protiv ove odluke izvanraspravnoga vijeća.

Komentari