NOVI PROBLEMI S GLOMAZNIM OTPADOM Inspekcija zatvorila odlagalište, Tomašević mora brzo naći rješenje

Foto: Luka Stanzl/PIXSELL

Pred gradonačelnikom Zagreba Tomislavom Tomaševićem su novi izazovi. Zbog skladištenja količine veće od dopuštene, Državni inspektorat je privremeno zabranio odvoz smeća tvrtki Royal Medija s kojom Grad ima ugovorenu kvotu za drobljenje glomaznog otpada. Stoga, Tomašević i njegovi suradnici moraju smisliti kuda s glomaznim otpadom kojeg građani planiraju tek odbaciti i što s hrpom koja stoji u skladištu Unije Nova u Sesvetskom Kraljevcu.

Kako doznaje Večernji, potrebno je zbrinuti čak 450 tona.

Podsjetimo, drobilice koje se navode kao “svijetlo na kraju tunela” ne mogu raditi jer nemaju građevinsku dozvolu. Navedena procedura može potrajati i po šest mjeseci, stoga postoji mogućnost da će na Jakuševec prije stići one drobilice koje bi Grad trebao kupiti.

Ako je vjerovati obećanjima prodavatelja, kupljene drobilice mogle bi početi raditi za tri mjeseca.

“Za drobljenje glomaznog otpada treba ishoditi dozvole, poštovat ćemo ono što je po zakonu potrebno. Postupak je još u tijeku i to je razlog zbog čega unajmljena drobilica još ne funkcionira. Što se tiče kupljenih drobilica, postoji rok za prodavače da dobave te drobilice i to je po uvjetima natječaja 6 mjeseci, međutim u komunikaciji s prodavateljima dobili smo informaciju da bi to moglo biti za 3 mjeseca, tako da se nadamo da će to biti za nekoliko mjeseci”, otkrio je Tomašević na redovitoj presici utorkom.

Iz otpada bi se na Jakuševcu izvlačile vrijedne sirovine za prodaju, a ostatak bi se mljeo i odlagao. Nabava će se financirati sredstvima iz EU fondova, a ušteda bi iznosila oko 33 milijuna kuna.

No, dok drobilice ne započnu s radom, za odlaganje otpada brine se tvrtka Unija Nova. Privremeno zbrinjavanje istječe idući tjedan, pa su kamioni Čistoće glomazni otpad počeli odvoziti već ovaj tjedan, neslužbeno doznaje Večernji. No, što će biti s preostalih 450 tona, kolika je količina otpada koja se nalazi u skladištu Unije? S obzirom na to da će kapaciteti na Jakuševcu biti uskoro popunjeni, Grad će morati brzo naći rješenje.


Komentari