NOVI NAČIN ODVOZA OTPADA ZGROZIO GRAĐANE: ‘Radije ću platiti par kuna više nego se gušiti u smeću’ (FOTO)

Ivan Ramađa

Grad Zagreb je početkom kolovoza uveo novi način odvoza mješovitog otpada.U 84% grada broj odvoza se smanjio s tri puta tjedno na samo dva, a u 7% grada otpad odvoze samo jednom. Prema gradonačelnikovim rIječima, Grad Zagreb je pratio potrebe građana za odvozom otpada te je, u skladu s njima, smanjio broj odvoza.

Pozitivna stavka ove odluke jesu 30% niži računi, no je li odvoz od dva puta tjedno doista u skladu s potrebama građana? Kroz razgovor sa Zagrepčanima otkrili smo da nisu zadovoljni novom mjerom unatoč nižim računima.

Ivan Ramađa
Ivan Ramađa

Moja kanta za smeće je pretrpana, nemam kud s tim vrećama, a primjetila sam to i u drugim dijelovima grada. Još imam drveće ispred kuće i svakodnevno metemo lišće.

IMG_7807

Mislim da ovo nije dobro, unatoč činjenici da će računi biti manji.”, rekla nam je stanarka Voltinog kojoj otpad odvoze dva puta tjedno.

Zatrpani smećem i nezadovoljni

Da su građani doslovno zatrpani otpadom, potvrdila nam je i gospođa iz Maksimira koja smeće odlaže i pored kante prvi put do sada, a do odvoza otpada mora čekati još dva dana: “Navodno su ispitivali potrebe građana, no nitko od mojih susjeda nije zadovoljan promijenjenim terminima. Radije ću platiti par kuna više, nego se gušiti u smeću. Nemamo ga više ni gdje odlagati.”

>>> NA JAKUŠEVCU JE SVE GORE, STANOVNICI SE GUŠE: ‘Smrad se uvukao u kuću, ne možemo van, obolijevamo…’

Ivan Ramađa
Ivan Ramađa

Naš fotograf snimio je slične prizore i u drugim dijelovima grada te potvrdio riječi ovih Zagrepčanki.

IMG_7809

Kontenjeri i kante potpuno su pretrpani, a otpad se samo gomila. Prilikom uvođenja nove mjere, iz Čistoće su apelirali na građane da se odgovorno pridržavaju navedenih dana odvoza te da svoj otpad odlažu isključivo u spremnike, pokazujući odgovorno ponašanje prema okolišu i drugim sugrađanima.

Ivan Ramađa
Ivan Ramađa

Međutim, ukoliko u spremnicima nema mjesta, građani otpad ne mogu skupljati u svojim domovima te odgovornost, u ovom slučaju, moraju staviti pod upitnik. Možda bi se nova mjera odvoza otpada ipak trebala preispitati, pa i “po cijenu” nižih računa.

>>>S PRVIM DANOM KOLOVOZA STIŽU NOVA PRAVILA: Mijenja se broj odvoza miješanog otpada

>>>NOVI NAČIN ODVOZA OTPADA: Od 1. kolovoza 30% jeftiniji računi


Komentari