Novi detalji napada na Mamića: Istražitelji utvrdili kakvim je oružjem pucano u njega

Davor Javorovic/PIXSELL

Nijedan profesionalac ne bi ostavio takav trag.

Na Dinamova savjetnika Zdravka Mamića, u Vidovićima kraj Tomislavgrada, nije pucao profesionalac, uvjereni su istražitelji zbog najmanje dva detalja: izbora oružja te načina na koji je napad izvršen.

Od izvora vrlo bliskog istrazi Jutarnji doznaje da je na mjestu događaja pronađena čahura kalibra 7,65 mm. Nijedan profesionalac ne bi ostavio takav trag, niti bi pokušao ubiti nekoga s takvom vrstom streljiva na otvorenom prostoru.

Hitac na Zdravka Mamića ispaljen je iz kratkocjevnog vatrenog oružja, koje se još naziva džepni ili kućni pištolj.  Takvi pištolji slobodnog zatvarača namijenjeni su uglavnom za samoobranu, odnosno odvraćanje napadača na osobe i imovinu, jeftini su i nisu na nekoj cijeni među ljubiteljima oružja. Funkcionalni su samo na malim daljinama, do desetak metara, dalje je njihova moć slabija, pogotovo kad se nađu u rukama neiskusnog strijelca. Sumnja se da je i napadač na Mamića takav, a s tim tipom oružja pucao je s dvadesetak metara.

Kako doznaje Jutarnji Mamić je izašao iz vozila parkiranog dva metra od spomen-obilježja. Krenuo je desno od njega naprijed, i tada su se začuli hici, najmanje tri, moguće i pet. Jedan je pogodio njega, a jedan u bravu Golfa, koji se također nalazio parkiran. Vozač Robert vidio je dvojicu kako bježe. Istražitelji su sigurni da su u trenutku pucanja bili u ležećem položaju, posred staze koja od spomenika vodi kroz žbunje na susjedno polje, a dodatno su je zamaskirali granom koju su posjekli.

 

Zoran Mamić je za RTL komentirao kako je uvjeren da napadači dolaze iz huliganskih krugova, te da je ovo bio pokušaj ubojstva i to ne samo Zdravka nego i drugih članova koji su bili tamo jer je ispaljeno više metaka.

 


Komentari