NOVI CROBAROMETAR OTKRIVA: Evo kako izgleda politička arena prije izbora, jednog političara Hrvati baš vole mrziti!

Foto: Nova TV

Dnevnik Nove TV donosi redovito mjesečno istraživanje Crobarometar, provedeno od strane agencije IPSOS na 986 građana koje pokazuje stanje na političkoj sceni kada se pita građane.

Ususret drugom krugu izbora, čini se kako HDZ može računati na potporu 30,5 posto birača, a SDP na 15,2 posto. Treći je izbor Možemo! s 9,4 posto dok ih slijede Domovinski pokret (7,3) i Most (6,7).

Od ostalih stranaka najbliže izbornom pragu nalazi se IDS s potporom od 2,8 posto a slijede ga Centar (2,2 posto), HSS (1,5 posto), Živi zid (1,4 posto), FOKUS (1,3 posto),  HSU (1,3 posto) i na kraju HNS je na 1,2 posto potpore.

Potpora vladajućima

Istraživanje pokazuje i kako 59 posto ispitanih ne podupire rad Vlade dok čelnika iste, Andreja Plenkovića podupire 33 posto ispitanika. Ne zna njih 8 posto, a 90 posto biračkog tijela HDZ-a vjeruje u Vladine poteze.

Što se tiče smjera u kojem zemlja ide, Hrvati su i dalje pesimistični pa stoga ne čudi da 70 posto ispitanih vjeruje kako država ide u krivom smjeru dok 22 posto smatra da idemo u dobrom smjeru. Nije sigurno čak njih osam posto.

Foto: Nova TV

Predsjednik pred ponorom

Čini se kako posljednji istupi predsjednika nisu sjeli svima. On naime nastavlja gubiti podršku građana, a čak 56 posto ispitanih ne odobrava njegov rad dok 37 posto odobrava. Ne zna 7 posto građana.

Foto: Nova TV

S druge strane, Zoran Milanović i dalje je najpopularniji političar te za čak četiri posto bježi premijeru Plenkoviću koji uživa potporu 44 posto ispitanika.

Foto: Nova TV

Treći na listi je kandidat za gradonačelnika Zagreba, Tomislav Tomašević pa Božo PetrovMiroslav Škoro u donjem je dijelu ljestvice popularnosti i o njemu pozitivno misli 35 posto, a negativno 56 posto ispitanika. I na kraju Peđa Grbin, trenutačno 34 posto ispitanika o njemu misli pozitivno dok njih 45 posto misli negativno.

Foto: Nova TV

U konačnici, svim je političarima blago rastao rejting, samo je u blagom padu čelnik SDP-a, Grbin.

NAPOMENA

Maksimalna pogreška uzorka iznosi +/- 3,3 posto, a za rejtinge stranaka +/- 3,6 posto.


Komentari