Nove prijave za zlostavljanje na Akademiji dramske umjetnosti: ‘Imamo pet novih, a odnose se na zaposlenike’

Foto: Matija Habljak/PIXSELL

Ove godine, zahvaljujući hrabrim istupima pojedinih žena, konačno se počelo razgovarati o seksualnom zlostavljanju. Od glumica, pa sve do studentica, nažalost ovakav oblik nasilja događa se posvuda.

Na ovim prostorima, najpoznatiji je slučaj otvorila glumica iz Srbije Milena Radulović. Redatelja i učitelja glume Miroslava Aleksić optužila je za silovanje, a ubrzo su se oglasile i druge žene. Tako je za isti monstruozan čin optužen i glumac te bivši ministar kulture Miroslav Lečić. No, sud je odbacio optužbe.

Zagrebačka dramska akademija prošle je godine imala 33 prijave, a u 2021. nižu se nove prijave. S ciljem edukacije i prevencije, studenti na prvoj godini slušaju predavanja o seksualnom uznemiravanju i zlostavljanju.

“Od početka ove akademske godine, imamo 5 prijava koje se odnose na zaposlenike akademije. Te su prijave u proceduri za istragu kod našeg povjerenstva, kojeg smo oformili na fakultetu. Naš pravilnik o seksualnom uznemiravanju je u finalnoj fazi izrade, trebao bi biti uskoro gotov”, otkrila je Jasna Žmak iz Akademije dramske umjetnosti za RTL.

Jedan od posljednjih slučajeva koji je potresao ljubitelje serije Seks i grad je optužba na račun glumca Chrisa Notha, poznatijeg kao Faca za seksualno zlostavljanje. On negira navedeno, ali priznaje da je imao spolne odnose s dvije žene koje ga tuže, a istraga je tek počela.

“S jedne strane imate moć, status jakih ljudi u svijetu filma, televizijskih serija, s druge strane imate mlade glumice sve je to u jednom deminutivu u odnosu na Hollywood. Ali apsolutno sve treba istražiti do kraja”, objašnjava filmski kritičar i novinar Dean Sinovčić.

Komentari