NOVE MJERE ZET-a: Bit će nemoguće spriječiti veći broj putnika u vozilima! Sve je na građanima!

Photo: Marko Lukunic/PIXSELL

Od ponoći popunjenost u autobusima i tramvajima neće smjeti biti veća od 40 posto raspoloživih mjesta kako su najavili na jučerašnjoj konferenciji za medije iz stožera civilne zaštite.

No, broj putnika u vozilu ZET neće kontrolirati, to prepuštaju građanima koje pozivaju na odgovornost. Tako se među novim mjerama za obuzdavanje zaraze koronavirusom, našao i javni prijevoz, iako je bilo najavljeno kako će u kontrolama javnog prijevoza sudjelovati i policija i inspekcije.

foto:Otvoreno.hr

Na linijama na kojima će biti uočen veći broj putnika tamo bi se pak trebao pojačati broj vozila, posebno u periodima od 7 do 9 ujutro i podpone od 14 do 16 sati.

Zagrebački električni tramvaj će kao i od početka epidemije primjenjivati sve mjere i preporuke nadležnih tijela s ciljem zaštite zdravlja putnika i zaposlenika, istaknuli su za portal Zagreb.info iz ZET-a.

Sukladno novim mjerama, na svakom vozilu bit će istaknut najveći dozvoljeni broj putnika u vozilu koji ne smije prelaziti 40% ukupnog kapaciteta, a konkretan broj ovisi o modelu vozila, pojasnili su nam.

“Svakodnevnim praćenjem popunjenosti vozila u posljednje vrijeme, utvrđenoj je kako je dnevna popunjenost kapaciteta iznosi do 30 %, a do povećanja broja putnika eventualno može doći u slučaju prometnih poremećaja na koje prijevoznik ne može u cijelosti preventivno utjecati. Na linijama  na području grada Zagreba, na kojima se bilježi veća popunjenost, ZET će uvoditi dodatne prijevozne kapacitete, posebice u razdobljima vršnih prometnih opterećenja.

Ovim putem apeliramo na strpljenje i suradnju putnika te ih molimo da ne ulaze u vozila ukoliko procjene da je u vozilu veći broj putnika. Ostanimo i dalje odgovorni kako bismo zaštitili zdravlje svih putnika.

Putnicima su i vozilima dostupna sredstva za dezinfekciju ruku, nošenje medicinskih ili zaštitnih maski i dalje je obvezno, a ZET će nastaviti intenzivno dezinficirati vozila u prometu”, dodaju iz ZET-a.


Komentari