KAMERE NOVE REKORDERE: Prijete im visoke novčane kazne i oduzimanje vozačke

commons.wikimedia.org

Što su snimili novi uređaji za mjerenje brzine?

Policija ih je koncem srpnja postavila na 30-ak mjesta diljem Hrvatske, a već su dosta toga zabilježili.  Nalaze na cestama u tri policijske postaje, PU Zagrebačkoj, PU Primorsko-goranskoj i PU Osječko-baranjskoj, na lokacijama koje je policija odabrala prema procjeni o većem broju mogućih prekršitelja. Kao primjer, u Zagrebu na Slavonskoj aveniji, Staroj karlovačkoj cesti i obilaznici, na tri mjesta na riječkoj obilaznici i na najopasnijoj cesti u Hrvatskoj – Podravskoj magistrali kod Osijeka.

Snimaju cijeli dan i noć

Ovih kamera-radara ima samo 15, pa vozači nikad sa sigurnošću ne mogu znati u kojoj se od 30 kutija na spomenutim lokacijama nalaze.  To su visokokvalitetni uređaji nizozemske tvrtke Gatso koji snimaju brzinu danju i noću, a podnose temperaturne razlike od -20 do +60 stupnjeva Celzija. Kad kamera snimi nedozvoljenu brzinu, kazna se prema registraciji vozila šalje na kućnu adresu vlasnika vozila. U prvih tjedan dana na području PU Zagrebačke kamere su zabilježile 1352 prebrza vozača. Do 12. kolovoza, točnije u prvih 20-ak dana snimanja, na riječkom području snimljeno je 939 prebrzih vozača, a na području PU Osječko-baranjske uhvaćeno je 1116 prijestupnika, piše Večernji list.

Visoke kazne za prekršitelje

Tri brzinska rekordera na zagrebačkom području zabilježena su van naselja, na zagrebačkoj obilaznici gdje su kamere snimile vozače s brzinama od 227, 220 i 214 km/h. Ograničenje je na tom dijelu autoceste 130 km/h pa je propisana kazna 3000 do 7000 kuna te zaštitna mjera zabrane upravljanja motornim vozilom u trajanju do 24 mjeseca. Također, kad ta sankcija postane pravomoćna u evidenciju vozača upisat će se i tri negativna prekršajna boda.

Zabilježene su i prebrze vožnje u naselju, gdje je ograničenje 60 km/h, a kamere su snimile vozače kako jure do 160 km/h. Njih čeka novčana kazna od 5000 do 15.000 kn ili kazna zatvora u trajanju do 60 dana te zaštitna mjera zabrane upravljanja motornim vozilom u trajanju do 24 mjeseca i tri negativna boda.

1352 prebrza vozača s područja PU Zagrebačke zabilježile su kamere, te će im na kućnu adresu stići informacija o prekršaju i kazni

160 km/h jurio je najveći prijestupnik na prometnici u Zagrebu gdje ograničenje brzine iznosi 60 kilometara na sat

227 km/h na zagrebačkoj obilaznici, gdje je ograničenje 130 km/h, jurio je najbrži uhvaćeni vozač

Što ako je netko drugi vozio vaš automobil?

[box type=”info” align=”” class=”” width=””]Zakon vlasnika automobila obvezuje da se u roku od 15 dana od zaprimanja prijave izjasni tko je vozio njegov auto u trenutku prekršaja, a ako to ne učini kazna je 2000 do 5000 kuna. Mnogi se odluče za izjašnjavanje pred sudom, a sud u načelu prihvaća i nabrajanje mogućih počinitelja, jer vlasnik ne treba u svakom trenutku znati tko upravlja vozilom.[/box]


Komentari