NOVE AKCIJE NADZORA POLICIJE: Biciklisti, pridržavajte se ovih pravila

Facebook

Iz Policijske uprave zagrebačke najavljuju nove akcije nadzora biciklista, a prije njihovog početka pozivaju sve bicikliste da koriste svjetla na biciklima.

“Kako bismo prije provođenja represivnih mjera ojačali prevenciju i edukaciju sudionika u prometu, ovim putem apeliramo na sve bicikliste da u uvjetima smanjenje vidljivosti koriste svjetla jer ono doprinosi njihovoj sigurnosti, a ujedno pomaže i drugim sudionicima u prometu”, poručili su iz PUZ-a.

Policijska uprava zagrebačka podržava sve preventivne akcije i kampanje čiji je cilj podizanje svijesti o visokom riziku vožnje neosvijetljenog bicikla, kao i o educiranju građana o sigurnosti i odgovornosti u prometu.

Evo malog podsjetnika na obveze biciklista iz Zakona o sigurnosti prometa na cestama:

1. Kazna od 300 kuna za neupaljena svjetla po nepovoljnim uvjetima 

Od prvog sumraka do potpunog svanuća (noću), a i danju u slučaju smanjene vidljivosti, na biciklu mora biti upaljeno jedno svjetlo bijele boje na prednjoj strani i jedno crveno svjetlo na stražnjoj strani, a ako tako ne postupi, vozač bicikla bit će kažnjen novčanom kaznom od 300 kuna (članak 101. Zakona).

Od prvog sumraka do potpunog svanuća (noću), a i danju u slučaju smanjene vidljivosti, na biciklu mora biti upaljeno jedno svjetlo bijele boje na prednjoj strani i jedno crveno svjetlo na stražnjoj strani, a ako tako ne postupi, vozač bicikla bit će kažnjen novčanom kaznom od 300 kuna (članak 101. Zakona).

2. Vozite se biciklističkom stazom

Vozači bicikla dužni su se kretati biciklističkom stazom ili biciklističkom trakom, a ako one ne postoje, što bliže desnom rubu kolnika. Ako se dva ili više vozača bicikala kreću u skupini, dužni su kretati se jedan iza drugoga. U suprotnom, očekuje ih novčana kazna od 300 kuna (članak 112. Zakona).

www.tz-prelog.hr
www.tz-prelog.hr

3. Vozite s obje ruke

Vozač bicikla mora upravljati vozilom na način kojim se ne umanjuje stabilnost vozila i ne ometaju drugi sudionici u prometu, a osobito ne smije skidati istodobno obje ruke s upravljača, pridržavati se za drugo vozilo, prevoziti, vući ili gurati predmete koji ga mogu ometati u upravljanju vozilom ili ugrožavati druge sudionike u prometu.

4. Nabavite reflektirajući prsluk ako se vozite noću izvan naselja

Vozač bicikla koji se kreće kolnikom na javnoj cesti izvan naselja dužan je noću i danju u slučaju smanjene vidljivosti biti označen reflektirajućim prslukom ili reflektirajućom biciklističkom odjećom. Ako ne postupi prema navedenom, bit će kažnjen novčanom kaznom u iznosu od 300 kuna (članak 113. Zakona).

5. Gurajte bicikl, no krećite se uz desni rub kolnika

Ako osoba gura bicikl, ako se pri tom ne kreće brzinom većom od brzine čovječjeg hoda te organizirana kolona pješaka moraju se kretati uz desni rub kolnika u smjeru kretanja. U suprotnom, platit će novčanu kaznu u iznosu od 300 kuna (članak 128. Zakona). Biciklisti se ne smiju kretati autocestom, brzom cestom i cestom namijenjenom isključivo za promet motornih vozila, a ako se navedenim prometnicama ipak kreću, platit će novčanu kaznu u iznosu 500,00 kuna (članak 139. Zakona).

6. Mlađi od 16 godina moraju imati kacigu na glavi

Zaštitnu kacigu za vrijeme vožnje na cesti, na glavi moraju nositi vozači bicikla mlađi od 16 godina, a u suprotnom bit će kažnjen novčanom kaznom u iznosu od 300 kuna (članak 114. Zakona).


Komentari