Novcem Pučkog otvorenog učilišta gradio kuću na moru! Bivši ravnatelj osuđen na tri godine zatvora

Foto: Davor Puklavec/PIXSELL

Zoran Vlašić, bivši ravnatelj Pučkog otvorenog učilišta nepravomoćno je osuđen na tri godine zatvora zbog malverzacija s osiguranjima te gradnje svoje kuće u Žaboriću, čime je oštetio Pučko otvoreno učilište za gotovo milijun kuna.

Vlašića je Županijski sud u Zagrebu osudio na godinu i pol zbog malverzacija s osiguranjima, a na dvije godine zbog plaćanja uređenja kuće novcem Učilišta. Kazne su objedinjene u jedinstvenu kaznu od tri godine zatvora.

Sudac Vjeran Blažeković objasnio je kako je Vlašić smislio da se novcem Učilišta plati izgradnja njegove obiteljske kuće. On je troškove izgradnje prikazao kao troškove obnove objekata u kompleksu Luša u Brodarici.

Osim Vlašića, osuđen je i njegov pomagač u izgradnji kuće, Mirko Grubišić. Nepravomoćno je osuđen na godinu i pol dana zatvora zbog pomaganja u nadzoru radova na kući i prijenosu materijala namijenjenog obnovi Učilišta,  zbog čega je Učilište oštećeno za 812.030 kuna.

Optuženicima je kao olakotna okolnost cijenjena ranija neosuđivanost i protek vremena od počinjenja kaznenog djela, dok im je kao otegotna okolnost cijenjena visoki iznos pribavljene nepripadne koristi i izražena upornost u počinjenju kaznenog djela.

“Svrha kažnjavanja se može postići samo bezuvjetnom kaznom. Blažom kaznom se ne bi ostvarila svrha kažnjavanja pa tako i Grubišiću koji je znao kome, na koji način i zašto pomaže. Grubišić je bio Vlašićeva produžena ruka na terenu”, zaključio je sudac Blažeković.


Komentari