PERE SE NOVAC IZ ‘KULTURE’: Na pomolu još jedan skandal, hoće li institucije regairati?

www.freestockphotos.biz

”Grad Zagreb uvijek prednjači, sve što se dogodi u ovome gradu, tek onda se dogodi u državi”, kazao je jednom prilikom zagrebački gradonačelnik Milan Bandić, točnije u vrijeme kada još nije ni sanjao kako će njegov peti gradonačelnički mandat, prolaziti iza remetinečkih rešetaka. Međutim, čini se kako se ova njegova ne odnosi i na uhićenja velikih političkih lidera, jer naime, dogodilo se upravo suprotno. Pali su i ”veći” od Bandić pa je došao i on na red. Otišla je ministrica kulture Andrea Zlatar Violić, a čini se kako se omča steže i oko Ivice Lovrića zbog ”slučaja Cibone”, jednog od Bandićevih najbližih suradnika/zagrebačkog ministra kulture. Čini se, Gradski ured za obrazovanje, kulturu i sport tek će postati zanimljiv širokoj javnosti. Do tada, jedan slučaj očigledno upućuje na činjenicu kako funkcioniranje ovog gradskog ministarstva za kulturu, baš i nije po pravilima, odnosno zakonu.

Funkcioniraju li ovako svi zagrebački gradski uredi?

Prema riječima našeg izvora, iako se zamjenik pročelnika Gradskog ureda za kulturu, Dinko Vukelić, kontaktirao zbog uočenih nepravilnosti prilikom dodjele gradskog novca za kulturne aktivnosti, odgovor pročelnika našem izvoru do danas, nije stigao. Isti upit na pročelnikovu adresu, poslali smo i mi, međutim, odgovor je još jednom izostao.

Naime, slijedom objave rezultata natječaja javnih potreba u kulturi za 2015. godinu Grada Zagreba od 13. ožujka 2015., udruga poVUcizakulturu prijavila je projekt Didaktička igračka inspirirana hrvatskom kulturnom baštinom. Objavom rezultata vidljivo je kako je jedna od članica Vijeća za vredonovanje javnih potrebi u kulturi za kulturni amaterizam  (DAVORKA JURAVIĆ), novac dodijelila EPILOG TEATRU DJEČJA SCENA čija je osnivačica. Riječ je o iznosu od 32 tisuće kuna, nastavlja naš izvor. No, ovdje priča ne staje. Prema tvrdnjama našeg izvora,  Epilog Teatar nije imao niti jednu produkciju prošle godine iako su dobili novac za isto, novac nikada nisu vratili, a nisu podnijeli niti financijsko izvješće ”tako da je gđa Juravić mislila kako je jako mudra pa će ove godine dobiti financiranje Epilog Teatra iz drugog kulturnog programa koji se zove kulturno umjetnički amaterizam i u čijem vijeću sjedi kao članica”.

Ovdje priča o  sumnjivim dodjelama sredstava u kulturi, ne završava. Naime, naš izvor upozorava na još jedan problem.

”Kako je moguće da isto tako Goran Jerković kao član Vijeća za vrednovanje javnih potreba u kulturi za kulturno umjetnički amamterizam, sjedi kao član vijeća i dodjeli KOMORNOM ZBORU IVAN FILIPOVIĆ iznos od 100 tisuća kuna, a istog je osnivač, dirigent i umjetnički voditelj”, zaključuje izvor. Iako će mnogi kulturnjaci reći kako je dobiti novac od grada Zagreba za aktivnosti vezane za kulture, gotovo nemoguće, jer gotovo uvijek, novac kojim se zaista i može financirati jedan kvalitetan projekt, odlazi u ruke istih ljudi. To je priča i tema za sebe, a čini se kako je upravo ovaj Ured, jedna od tema o kojoj ćemo još dosta slušati. Je li za ove propuste znao i sam Ivica Lovrić, koliko ih je još bilo ili je ovo tek prvi, vrijeme će pokazati. S druge strane, je li ovo Ured koji samo pokazuje i ilustrira način na koji je funkcionirao grad Zagreb pod Bandićevom palicom, utvrdit će nadležne institucije. 


Komentari

loading...