Nova ‘zlatna ruda’: Bandić pronašao partnere za odvoz glomaznog otpada, cijena skočila na 99 milijuna kuna

Foto: Boris Kovacev / CROPIX

Konzorcij tvrtki CE-ZA-R i REOMA odabrani su kao najpovoljniji ponuđači za skupljanje glomaznog otpada sa zagrebačkih ulica i otpada sa gradskih groblja. Posao podijeljen u dvije grupe Grad je procijenio na 82,5 milijuna kuna bez PDV-a (glomazni otpad 75 milijuna kuna, s groblja 7,5 milijuna), a na kraju je odabrao ponudu koja je iznosila 90 i 9 milijuna kuna (bez PDV-a), piše tportal.

S konzorcijem će Grad potpisati okvirni dvogodišnji sporazum, a na natječaje se uz njih javila i tvrtka 3.K.F., čija je ponuda iznosila 100 milijuna kuna za glomazni i 9,3 milijuna kuna za otpad s groblja (obje bez PDV-a), ali je odbijena jer nije ispunjavala tražene kriterije.

Grad je u raspisanom natječaju tražio da ponuditelj mora raspolagati s minimalno dvije lokacije za preuzimanje otpada; jednu na istoku i jednu na zapadu grada, a kao središnja crta posatvljena je Avenija Većeslava Holjevca. Lokacije su morale biti minimalno tri kilometra od središnje crte najkraćom cestovnom rutom prema Google karti.

Jesu li Zagrepčani prevareni? U Bandićeve vreće za smeće stane manje litara negoli piše

Predviđeno je da CE-ZA-R i REOMA kroz dvije godine prikupe 50 tisuća tona glomaznog i tri tisuće tona otpada s groblja, ali kako je stajalo u natječajnoj dokumentaciji, stvarna količina može biti manja, ali i veća jer se ‘unaprijed može znati za točne količine za kojima će se pojaviti potreba u razdoblju trajanja okvirnog sporazuma’.

Zanimljivo da je Grad paralelno sa spomenutim natječajem bio raspisao još jedan za skupljanje otpada s groblja, ali s bitno manjom količinom (700 tona), koji je dobila splitska tvrtka Eko komunalije za 1,58 milijuna kuna (bez PDV-a). Na taj natječaj bila se javila i tvrtka 3.K.F., ali im je ponuda bila viša od odabrane. U tom natječaju od ponuditelja se nije tražilo da imaju lokaciju za preuzimanje otpada, već samo specijalna vozila s kojima to mogu obaviti.

Ovo nije prvi put da CE-ZA-R i REOMA zajedno dobivaju posao. Prije nekoliko godina zajedno su prikupljali plastičnu ambalažu, a kad je tijekom jeseni Zagreb grcao u plastici, s istima je potpisan aneks ugovora.

(FOTO) Građani ogorčeni radom komunalnih službi: ‘Dođu i ostave smeće’

Otpad svih vrsta veliki je zagrebački problem i jedan od prijepora među gradskim političarima.

Tako je klub lijevog bloka zajedno sa SDP-ovim klubom tražio u lipnju 2018. na sjednici Gradske skupštine da Gradska uprava podnese zastupnicima izvješće o poslovnim odnosima između Grada i C.I.O.S-a Petra Pripuza, ali je Bandićeva većina glasala protiv tog prijedloga.

Podsjetimo, protiv vlasnika CE-ZA-R-a Petra Pripuza, ali i zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića u listopadu prošle godine potvrđena je optužnica u kojoj se terete zbog načina zbrinjavanja otpada od strane Grada Zagreba. Riječ je nezakonitostima teškim više od 25 milijuna kuna.


Komentari