Nova vizija pametnog Zagreba

FOTO: Zagreb.hr

U utorak i srijedu, 4. i 5. travnja, u prostoru Tribine grada Zagreba održana je međunarodna konferencija u okviru projekta SmartImpact – Local Impacts from Smart City Planning.

Riječ je o projektu sufinanciranom iz programa Europske Unije URBACT III 2014.-2020., u kojemu Grad Zagreb sudjeluje s još devet partnerskih gradova: Manchester (Velika Britanija) koji je vodeći partner, te Dublin (Irska), Eindhoven (Nizozemska), Porto (Portugal), Guadalajara (Španjolska), Miškolc (Mađarska), Smolyan (Bugarska), Suceava (Rumunjska) i Stockholm (Švedska), a stručnu potporu u radu mreži pruža vodeći stručnjak na projektu Alanus Von Radecki iz Fraunhofer instituta (Stuttgart, Njemačka).

Cilj projekta je istražiti i razviti inovativne upravljačke alate namijenjene gradovima za financiranje, izgradnju, upravljanje i rukovođenje pametnim gradovima. Mreža će razviti pristupe koji podržavaju donošenje odluka, investicije, upravljanje i održavanje pametnih rješenja za postizanje razvojnih ciljeva gradova.

Predvođeni lokalnim predstavnicima, svaki partnerski grad će u okviru projekta izraditi vlastiti integrirani akcijski plan za postizanje vlastite vizije pametnoga grada. Rezultati projekta će pomoći u oblikovanju inicijative za svakog partnera, kao i pridonijeti procesu razvoja politika Europske komisije kako bi se osigurala korist za druge gradove i poduzeća.

Kroz projekt će posebno biti obrađeno pet tematskih područja ključnih za razvoj pametnih gradova – organizacijski razvoj gradske uprave; financiranje i nabava inovativnih i povezanih rješenja; aktiviranje lokalnog inovacijskog ekosustava; podržavajući propisi i poticaji; integracija podataka i e-uprava.

Na konferenciji održanoj u Zagrebu posebno je obrađeno tematsko područje „Financiranje i javna nabava“ u okviru kojega su provedene rasprave i radionice o temama kao što su Iskustva gradova u financiranju smart city projekata, Financijske poluge koje nudi EIB, Prepreke, izazovi i uspješni primjeri, Alati i mogućnosti za financiranje inovativnih projekata i sl.

Konferenciju je otvorio pročelnik Ureda gradonačelnika mr. sc. Miro Laco, a u radu su sudjelovali predstavnici svih deset partnerskih gradova te stručnjaci iz Europske investicijske banke Des Gardner i Wojciech Deska, predstavnica upravljačkog tijela URBACT programa Clementine Gravier, predstavnik Udruge gradova – URBACT nacionalne kontakt točke Marko Ercegović, stručnjaci iz Fraunhofer instituta Alanus Von Radecki i Petr Saska te vodeći stručnjak URBACT projekta Procure Matthew Jackson.


Komentari